Politika

Murat Yetkin, Türkiye ve bölgede artan NATO faaliyetini yazdı: "Dikkat çekici boyutlara ulaştı"

Gazeteci yazar Murat Yetkin, "Ukrayna savaşıyla birlikte NATO’nun Türkiye’nin coğrafi merkezinde bulunduğu askeri-siyasi faaliyetlerindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığını" yazdı

20 Mart 2024 11:15

T24 Haber Merkezi

Gazeteci yazar Murat Yetkin, "Ukrayna savaşıyla birlikte NATO’nun Türkiye’nin coğrafi merkezinde bulunduğu askeri-siyasi faaliyetlerindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığını" yazdı. 

Yetkin, "Türkiye Ve Bölgede Artan NATO Faaliyeti: Karadeniz, Kafkaslar, Irak" başlıklı yazısına "Türk hükümetlerinin en büyük psikolojik propaganda başarılarından birinin halkı NATO’nun sanki Türkiye’den farklı ve sürekli olarak Türkiye’yi isteği dışında işler yaptıran bir dış güç olarak göstermesi olduğunu söylemek lazım" hatırlatmasıyla başladı. Buna örnek olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun “NATO Karadeniz’de bazı tedbirler almaya çalışıyor” demesini gösteren Yetkin, "Türkiye’nin NATO üyesi olan Bulgaristan ve Romanya ile Karadeniz’de görev gücü anlaşması imzalayacağından habersiz olması mümkün mü?" diye sordu. 

Romanya'daki NATO üssü

Romanya'daki NATO üssüyle ilgili yazan Yetkin, "Özellikle İstanbul entelektüel çevrelerinde yaygın 'ABD’yi küstürdük Romanya’ya gittiler' anlayışına karşın Romanya’nın Karadeniz liman şehri Köstence yakınlarındaki Mihail Kogălniceanu ilçesindeki 57. Hava Üssünü 2,5 milyar avro yatırımla genişleterek NATO kullanımına açması, Türkiye’nin de verdiği onayla mümkün olacak" diye yazdı. 

Yetkin, üsle ilgili şu bilgileri verdi: 

"Bu üssün genişletilip güncellenmesi çalışmaları 2040 yılında tamamlandığında Avrupa’daki en büyük NATO üssü olacak. O zamana dek Avrupa’daki ABD Hava Kuvvetleri ve NATO Müttefik Hava Kuvvetleri karargâhının de bulunduğu Almanya’daki Ramstein üssü bu unvanı koruyacak. Bu üstte ABD uçakları ve birlikleri de bulunacak. Tıpkı Türkiye’nin Adana, İncirlik’teki 10’uncu Tanker Üs Komutanlığının aynı zamanda nükleer başlıkların da depolandığı bir NATO üssü olması ve burada ABD ve İngiltere hava kuvvetlerine bağlı uçak ve askeri personelin de üslenmesi gibi"

Kafkaslarla ilişkiler ısınıyor

NATO'nun Kafkaslar'daki faaliyetlerine ve özellikle Ermenistan ile yumuşayan ilişkilere değinen Yetkin, "Ermenistan yakınlarda Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye olup dolayısıyla Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in tutuklanması kararına ortak olması ardından şimdiye dek Ermenistan sınırlarını koruyan Rus birliklerinin de geri çekilmesini istedi. Ermenistan ordusuysa 2020’deki Karabağ savaşıyla Azerbaycan birliklerince ağır yenilgiye uğratılmıştı. Bu durumda Ermenistan yüzünü NATO’ya dönmek istiyor" diye yazdı. 

Irak'ta senaryo

ABD'nin Irak'tan ayrılma iddialarına da değinen Yetkin, ABD'nin bölgeden çıkması durumunda güç boşluğunu doldurmaya aday iki ülke olduğunu, bu ülkelerin de Türkiye ve İran olduğunu yazdı. 

Yetkin, yazısının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye-Irak yakınlaşması bu bakımdan da önem taşıyor. Türkiye sonunda Irak devletinin kendi ayakları üstünde durmasına yardımcı olmasının kendi çıkarına olduğunu anladı. Irak da kendi sınır güvenliğinin kendisinin sağlayabilmesinin yolunun Türkiye’ye PKK’yla mücadelesinde işbirliğinden geçtiğini gördü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Bağdat’ta Irak yetkilileriyle son güvenlik zirvesinde Irak tarafında Haşdi Şabi örgütü temsilcisinin de bulunduğunu vurgulaması Türkiye’nin Irak gerçeğini olduğu gibi kabul ettiğini de gösteriyor. Bu durum Irak’ın IŞİD ve El Kaide gibi terörist örgütlerle mücadelesinde Türkiye’nin desteği anlamına da geliyor.

Türkiye’nin, Irak’la stratejik öneme sahip ilişkilerini geliştirmesi NATO’nun geniş plandaki etkisinin yayılmasından ayrı düşünülmemeli"

Yazının tamamını okumak için tıklayın