Gündem

Murat Yetkin: İslam ülkeleri esti gürledi ama İsrail’in aldırdığı yok, işte nedeni…

12 Kasım 2023 15:58

Gazeteci Murat Yetkin, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İsrail’in Filistinlilere saldırısına karşı sesini yükselttiği sert sonuç bildirisini değerlendirdiği bugünkü yazısında, “İslam ülkeleri esti gürledi ama İsrail’in aldırdığı yok” diye yazdı.

Yetkin bunun nedenini yazısının ilgili bölümünde şöyle açıkladı:

“İsrail’e silah satan ülkeler arasında yaklaşık rakamlarla yüzde 82 ile açık ara ABD birinci, yüzde 15 ile Almanya ikinci ve yüzde 3 ile İtalya üçüncü sırada. ABD’nin Orta Doğu petrollerine bağımlılığının kalmadığı, net petrol ve gaz ihracatçısı haline geldiği 2017-2018 yıllarından itibaren Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerinin ABD politikalarında İsrail’i Filistin lehine dengeleyici bir rol oynama ihtimali çok azaldı. Filistin’de FKÖ’nün zayıflayıp Arap otokrasilerini tehdit eden Müslüman Kardeşler kökenli Hamas’ın güçlenmesi bu gerilemeyi hızlandırdı. İbrahim Anlaşmaları bir anlamda Körfez Arap ülkelerinin ABD üzerinden İsrail’le “Siyasette kaybettik bari ticarette kazanalım” anlaşması sayılabilir.

Müslüman nüfuslu ülkelerinin ilk kez bu genişlikte bir araya gelip ilk kez bu sertlikte ses yükseltmeleri o nedenle İsrail’in umurunda değil.”

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.