Gündem

Murat Yetkin: Erdoğan'ın U-dönüşlerinin çetelesi dünya başkentlerinde tutuluyor; her sert çıkışı sonuç getirmiyor

22 Kasım 2023 11:54

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dış politikada yaptığı U-dönüşlerinin dünya başkentlerinde takip edildiğini ve sert çıkışlarının dünyada karşılık bulmadığını ifade etti. 

YetkinReport'ta İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehinelerin serbest kalması ile ilgili anlaşmayı ele alan Yetkin, Erdoğan'ın Hamas'a en açık destek veren liderlerden olmasına rağmen anlaşmanın Katar ve Mısır üzerinden yürüyen diyalogla sağlandığının görüldüğünü belirtti. 

Yetkin, bunun sebebinin Katar ve Mısır’ın her şeye rağmen İsrail’le diyalogu sürdürmesi olabileceğini ifade etti.

"Bırakın siyasi ilişkileri, birbiriyle dargın iki kişiyi barıştırmak için dahi ikisiyle de rahat konuşabilen birileri gerekir" yazan Yetkin, Erdoğan'ın mevcut durumda  İsrail’le diyalog kuracak durumda olmadığını ifade etti.

Erdoğan'ın daha önce hedef aldığı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es- Sisi gibi isimlerle artık görüştüğüne dikkati çeken Yetkin, "Erdoğan diplomasisinin bu U-dönüşlerinin çetelesi emin olun dünya başkentlerinde tutuluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bırakın siyasi ilişkileri, birbiriyle dargın iki kişiyi barıştırmak için dahi ikisiyle de rahat konuşabilen birileri gerekir.

Erdoğan soykırımcı ve terörist ilan ettiği İsrail’le diyalog kuracak durumda en azından şimdilik değil. Kaldı ki daha önce “asla” görüşmeyeceğini söylediği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ekonomik krizin yüzü suyu hürmetine görüştü, şimdi yine “bir daha asla” diyor. Daha önce asla görüşmeyeceğini söylediği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i 7 Aralık’ta ziyarete gidiyor.

Yanlış anlaşılmasın, niye gittiğini sorgulamıyorum, savaştan ve gerginlikten yana değilim. Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirip yerine geçen Abdül Fettah Sisi’ye “diktatör” diyerek Mısır-Türkiye ilişkilerini kesen Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim ara bulunda onunla da barıştı. Çünkü Şeyhin hem Erdoğan hem Sisi ile diyalogu vardı.

Erdoğan diplomasisinin bu U-dönüşlerinin çetelesi emin olan dünya başkentlerinde tutuluyor. Maalesef Türkiye Cumhurbaşkanının her sert çıkışı sonuç getirmiyor. Ama örneğin Rusya’nın Ukrayna savaşında olduğu türden uzlaşmacı çıkışlar sonuç getiriyor.

Erdoğan ve ekibi, “keskin sirke küpüne zarar” atasözünden ders çıkarmalı, zarar gören Türkiye oluyor.