Gündem

Murat Yetkin: Erdoğan’ın Montrö’den sonra, son MGK bildirisinde Lozan’ın da hakkını teslim etmesi tarihi bir itiraf ya da kabulleniş sayılmalı

10 Ağustos 2023 13:22

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Barış Antlaşması hakkında daha önce söylediği sözleri hatırlattığı bugünkü yazısında, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonuç bildirgesinin ikinci maddesine dikkati çekti.

MGK bildiricinin ikinci maddesi şöyle:

“Eşsiz fedakârlıklarla kazanılan millî mücadelemizin sonunda imzalanan Lozan barış Antlaşması’nın yüzüncü yıl dönümünde de tarihin Türkiye Cumhuriyeti’ne yüklediği mesuliyetin gereklerinin hassasiyetle yerine getirildiği ifade edilmiş; bölgemizde bir asırdır barış ve istikrara temel teşkil eden antlaşma ile kurulan düzenin milletimizin menfaatleri doğrultusunda tahkim edilmesine yönelik kararlılık teyit edilmiştir.”

Yetkin, Erdoğan’ın daha önce Lozan’la ilgili sarf ettiği, “1920’de bize Sevr’i gösterdiler, 1923’te Lozan’a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan’ı zafer diye yutturmaya çalıştı. (…) İşte şu an Ege’yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’da verdik. Zafer bu mu?” sözlerini hatırlattı.

Yetkin, dünkü MGK bildirisinde Lozan Antlaşması’ndan, “bir asırdır barış ve istikrara temel teşkil etmesi” denerek bahsedilmesine işaret ederek, “Erdoğan’ın Montrö’den sonra, son MGK bildirisinde Lozan’ın da hakkını teslim etmesi o nedenle tarihi bir itiraf, ya da kabulleniş sayılmalı” diye yazdı.

Yetkinreport.com adresinde yayımlanan yazının tamamını okumak için tıklayın.


TIKLAYIN - 103 emekli amiralden 'Montrö' ve 'tarikattaki amiral' bildirisi, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanı'ndan tepki: Darbe çağrışımlı bildiri, haddinizi bilin!