Gündem

Murat Ağırel: TikTok karapara cenneti

"Dipsiz bir kuyu bu..."

05 Aralık 2023 08:30

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, “TikTok’un karapara aklama cenneti” olduğunu ileri sürdü.

Ağırel bugünkü yazısında TikTok uygulamasında para aklama yöntemlerini 3 ana hat üzerinde söyle aktardı:

“Şimdi, kaynağı belirsiz para sahibi TikTok uygulamasında canlı yayın açan popüler karakterlere jeton veya hediyeler gönderiyor. Bu karakterler ile öncesinde bir anlaşma yapılıyor. Paranın belirli bir kısmı TikTok tarafından kesiliyor. Bir kısmı da yayın sahibi tarafından alınıyor. Kalan kısım hediye adı altında para gönderen kişiye iade ediliyor. Bu paradan beslenen yayıncılar her gün bu işlemlere devam ediyor.

Bu uygulamadaki diğer para aklama durumu ise yine canlı yayınlardaki popüler karakterlere yayın esnasında gönderilen hediyeler ile oluyor ancak bu sefer hediye kaynağı farklı. Dünyadaki çalıntı kredi kartları. Diğer adı ile ‘kart patlatma.’ Kredi kartı hırsızları tarafından çalınan kredi kartı bilgileri ile uygulamadan ‘coin’ satın alınıyor. Tek bir kullanıcıda toplanıyor ve o kişi de parayı sistemli şekilde dağıtıyor.

Bir yöntem de geri çekim sistemi. Yani A kullanıcısı B kullanıcısına para gönderiyor. Sonra para gönderen kişi hemen bankaya dönüyor ve yanlışlıkla veya çocuğum bilinçsizce para gönderdi diye iptal ediyor ve parasını iade alıyor. Ancak TikTok’un bu yapılandan haberi yok. Kullanıcının hesabına bu parayı tanımlıyor. Paranın geri çekildiği o an tespit edilemiyor. Aylar, yıllar sonra TikTok bu olayı tespit ediyor. Ancak iş işten geçmiş oluyor.”

Ağırel, " Aslında dipsiz bir kuyu bu... Fakat savcılık ve Emniyet siber suçlar, yaşananların farkında. Yasaklanması taraftarı değilim ama buraya hem bir denetim gelmeli hem de uygulama hukuk kuralları içerisine sokulmalı" diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.