Gündem

MKE fabrikasında iş güvenliği müdürü EYT'li olunca, birim 3 ay boş kalmış!

Haziran ayında 5 işçinin öldüğü patlamadan sonra birime 2017 mezunu mühendis atandı

18 Temmuz 2023 15:34

Makine ve Kimya Endüstrisi’nde (MKE) geçen şubatta yeni genel müdür atamasının ardından iki kez patlama yaşanması, gözlerin kurumdaki iş ve işçi güvenliği süreçlerine çevrilmesine yol açtı. İş güvenliği müdürünün martta EYT’li olduğu için ayrıldığı, üç ay boyunca yerine atama yapılmadığı ve birimin kapalı kaldığı ortaya çıktı. 10 Haziran’da beş işçinin yaşamını yitirdiği patlamadan iki gün sonra iş güvenliği birimi yeniden kurulurken başına ise 2017 mezunu bir mühendisin getirildiği öğrenildi. 

MKE’de beş işçinin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından bugün dört işçinin yaralandığı bir patlama daha yaşanması, MKE’ye yönelik tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi. Sayıştay’ın son yıllarda birden fazla usulsüzlük tespit ettiği Makine ve Kimya Endüstrisi’nde Yasin Akdere’nin görevinden ayrılmasının ardından, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, 6 Şubat’ta MKE Genel Müdürü olarak atanmıştı. Geçmiş yıllarda da zaman zaman üretim süreçleri sırasında patlamaların meydana geldiği MKE’de, Keleş’in göreve gelmesinin ardından, son 1,5 ayda ikinci patlama meydana geldi.

İş Güvenliği Müdürü EYT’li oldu

İlhami Keleş’in genel müdür olarak atanmasından yaklaşık 1 ay sonra, İş Güvenliği Müdürü Birol Hürtürk’ün görevinden ayrılması dikkati çekti. Hürtürk’ün EYT düzenlemesi sonrasında emekliliğe hak kazandığı ve bu hakkını kullanarak kurumdan ayrıldığı öğrenildi. Ancak, Hürtürk’ün ayrılmasının ardından uzun bir süre bu birime atama yapılmayınca, birim de kapalı kaldı. 10 Haziran Cumartesi MKE’ye ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda beş işçinin yaşamını yitirdiği patlamadan iki gün sonra iş güvenliği birimi yeniden kuruldu.

Fosfor alevlendi, diğer prototiplere sıçradı

Fakat iş güvenliği biriminin başına, 2017'de üniversiteden mezun olan Canberk Çelik getirildi. Çelik’le birlikte iş güvenliği biriminde dört personel daha görevlendirildi. Bu atamaların üzerinden henüz 1,5 ay geçmeden bu kez bugünkü patlama meydana geldi.

Kayaş’taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamada dört işçi yaralanırken, patlamanın Ar-Ge çalışması sırasında fosforun alevlenmesi ve diğer prototiplere sıçraması sonucu yaşandığı öğrenildi.

MKE Genel Müdürü Keleş’in de patlamayı, MKE’nin SAHA EXPO tedarikçileriyle buluşma toplantısının yapıldığı ATO Congresium’da öğrendiği ve toplantıyı yarıda bırakarak fabrikaya gittiği öğrenildi. Bu arada aynı toplantının, haziranda planlandığı, ancak 10 Haziran’daki patlamanın ardından bugüne ertelendiği ifade edildi. 

TIKLAYIN - Ankara'da MKE fabrikasında patlama: 4 yaralı