Dünya

Mısır güvenlik güçleri, İtalyan öğrencinin ölümüyle yargılanacak

21 Şubat 2024 11:11

T24 Dış Haberler

2016'da bir İtalyan öğrenciyi öldürmekle suçlanan Mısır güvenlik güçlerinin dört üyesi hakkında Roma'da ikinci bir dava açıldı. Suçlamaları reddeden dört Mısırlı yargılanacak.

28 yaşındaki Giulio Regeni, Mısır'da bir araştırma gezisindeyken kaybolduğunda Cambridge Üniversitesi'nde doktora yapıyordu. Günler sonra parçalanmış cesedi Kahire yakınlarındaki bir hendekte bulundu. Daha sonra yapılan otopside işkence gördüğü ortaya çıktı.

Dava İtalya ile Mısır arasındaki ilişkileri germiş, Roma defalarca Kahire'yi Regeni'nin ölümüyle ilgili adaletin sağlanmasına yönelik girişimleri engellemekle suçlamıştı.

Dört güvenlik görevlisinin ilk olarak Ekim 2021'de gıyaben yargılanacağı dava askıya alındı. Eylül ayında İtalya Anayasa Mahkemesi davanın sanıkların gıyabında devam edebileceğine karar verdi.

Regeni'nin anne ve babası Claudio ve Paola ile kız kardeşi Irene duruşmanın başlangıcına katıldı. 

Giulio Regeni 25 Ocak 2016 tarihinde Cambridge Üniversitesi'nde Mısır'da siyasi açıdan tartışmalı bir konu olan bağımsız sendikalar üzerine doktora çalışması yaparken kaçırılmıştı. Cesedi günler sonra, 3 Şubat'ta Kahire'yi İskenderiye'ye bağlayan yolun kenarındaki bir hendekte bulundu.

Annesi 2018 yılında İtalyan parlamentosuna verdiği demeçte, oğlunun vücudunun deforme olduğunu ve onu sadece burnunun ucundan teşhis edebildiğini söyledi. Savcı, Regeni'nin "tekmeler, yumruklar, sopalar ve coplarla" dövüldüğünü gösteren yaralar aldığını ve boynunun kırılması sonucu öldüğünü söyledi.

 

Mısırlı yetkililer, Regeni'nin öldürülmesinin suç çetelerinin işi olduğunu olabileceği, bir araba kazası, uyuşturucu anlaşması, soygun veya "eşcinsel bir tutku suçu" da dahil olmak üzere çeşitli başka açıklamalar öne sürerken, herhangi bir devlet müdahalesini de reddetti.

Roma'daki savcılar cinayetin arkasında Mısır ulusal güvenlik teşkilatının olduğu sonucuna vardıklarını açıkladı. 

Regeni'nin kaçırılması, işkence edilmesi ve öldürülmesiyle suçlanan dört güvenlik görevlisinin isimleri General Tarık Sabir, Albay Usham Helmi, Albay Athar Kamel Mohamed İbrahim ve Binbaşı Magdi İbrahim Abdelal Şerif olarak açıklandı. 

Binbaşı Şerif, ağır yaralama ve cinayet için komplo kurduğu iddiasını da reddetti. İddiaya göre Şerif, muhbirlere Regeni hakkında casusluk yapmaları emrini verdi ve daha sonra bir metro istasyonunda tutuklanarak birkaç gün boyunca işkenceye maruz bırakıldı.  Mısır 2020 yılında "yeterli delil olmadığı" gerekçesiyle kendi soruşturmasını düşürdü.

Cinayet İtalya'da geniş çaplı bir öfkeye ve iki ülke arasında diplomatik bir tartışmaya yol açmış, İtalyan savcılar Mısırlı yetkilileri soruşturmayı yanlış yönlendirmeye çalışmakla suçlamış ve İtalyan büyükelçisi geri çağrılmıştı.

Aralık 2020'de Avrupa Parlamentosu, "Giulio Regeni vakasının münferit bir olay olmadığını, son yıllarda Mısır genelinde yaşanan işkence, gözaltında ölüm ve kayıplar bağlamında meydana geldiğini" belirten bir kararı kabul etti. 

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere'nin "Regeni için adalet arayışını desteklemeye devam edeceğini" söyledi.