Kültür-Sanat

Mısır'daki arkeologlar, Firavun II Ramses'in heykelinin bir bölümünü daha ortaya çıkardı

06 Mart 2024 14:06

T24 Kültür-Sanat

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır-ABD ortak arkeoloji heyetinin Mısır'ın Minya kentinde yaptığı kazılarda Kral 2. Ramses'e ait devasa bir heykelin üst kısmının ortaya çıkarıldığı duyuruldu.

Heyetin Mısırlı ekibinin başkanı Bassem Jihad yaptığı açıklamada, kireçtaşı bloğun yaklaşık 3,8 metre yüksekliğinde olduğunu ve oturan bir Ramses'i çift taç ve tepesinde kraliyet kobrası bulunan bir başlıkla tasvir ettiğini söyledi. 

Heykelin arka sütununun üst kısmında, eski Mısır'ın en güçlü firavunlarından biri olan kralı yücelten hiyeroglif yazıların yer aldığı belirtildi. 

Büyük Ramses olarak da bilinen Ramses, Mısır'ın on dokuzuncu hanedanlığının üçüncü firavunuydu ve M.Ö. 1279-1213 yılları arasında hüküm sürdü. Heykelin boyutu, onlarca yıl önce ortaya çıkarılan alt bölümüyle birlikte yaklaşık 7 metreye ulaşıyor.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mustafa Veziri, yapılan çalışmaların heykelin üst kısmının 1930 yılında Alman arkeolog Gunther Roeder tarafından keşfedilen alt kısımla eşleştiğini doğruladı.

Waziri, iki bölüm birleştirildiğinde heykelin nasıl görüneceğinin modellenmesinden önce bloğun temizlenmeye ve hazırlanmaya başladığını söyledi.