Spor

Milyonlarca taraftar için emsal karar: Tribün kapatma cezası kaldırılıyor mu?

03 Mayıs 2024 08:18

TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, 2019-2020 liginde Trabzonspor’da oynanan Trabzon-Fenerbahçe maçında küfür eden bir kısım taraftar nedeniyle bir tribünün tamamının biletlerini bloke etti. Küfür etmediği halde cezaya maruz kalan Trabzonspor taraftarı avukat Dursun Küçük, Kamu Denetçiliğine başvurdu. Kamu Denetçiliği binlerce taraftarı ilgilendiren bir karar verdi.

Halk Tv'den Seyhan Avşar'ın haberine göre, Küçük başvurusunda, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun kararı ile verilen cezada bahsi geçen tribünde kombinesinin bulunduğunu ve disiplin cezasından doğrudan etkilendiğini belirtti. Kendisine savunma hakkı verilmeden ceza verildiğini bu durumun ise evrensel hukuk kurallarıyla bağdaşmayacağını kaydetti.

Kamu Denetçiliği, Küçük’ün yaptığı başvuruyu 14 Mart 2024’te karara bağladı. Denetçi, bazı taraftar grupları tarafından gerçekleştirilen disiplin ihlalleri sebebiyle blokta bulunan tüm seyircilerin cezalandırılmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Maçta küfür eden sorumlularının tek tek tespit edilerek faillerin cezalandırılmasını, bunun için ise kamera ve benzeri teknik donanımların esas delil kabul edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Bu hususlarda Türkiye Futbol Federasyonu’na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

Denetçi, tavsiye kararlarının Federasyona tebliğ edilmesine ve 30 gün içerisinde federasyonun ne yaptığının kendilerine bildirilmesine hükmetti.