Gündem

Milliyet yazarı Gençer: Engellilerin gözü yeni seçilen belediye başkanlarında

15 Mayıs 2024 10:12

Millet yazarı Osman Gençer 31 Mart seçimlerinde yeni seçilen belediye başkanlarına seslenerek, engelli vaatlerini unutmamaları gerektiğini hatırlattı. Seçilen belediye başkanlarını Türkiye Sakatlar Derneği ve  Kabul, Eşitlik, Dahil Olma, İstihdam, Otizm Derneği gibi kurumların dikkatle izlediğini söyleyen Gençer, "Kendilerinden seçim öncesi verdikleri sözleri tutmaları ve gerekli adımları atmaları bekleniyor. Yani üzerlerinde epey dikkatli göz var, haberleri olsun.." dedi.

Engelli bireylerin, "Kentteki yaşama eşit şekilde katılma, belediye hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmelerini, engellilik hizmetleri için yerel politika geliştirilmesi, sivil toplum örgütlerinin kararlara etkin şekilde iştirak edebilme, gözetim ve denetim mekanizmalarına dahil edilmelerini bekliyorlar." gibi isteklerini sıralayan Gençer,'in köşe yazsının ilgili bölümü şöyle:

"Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına Dair Sözleşme'yi imzalayan Türkiye, ne yazık ki sözleşme şartlarını pek uygulamaya almıyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki, engel gruplarına göre, kentte belediyeler eliyle hayata geçirilmesi gereken çok ihtiyaç var. Otizmliler hala “Mola Evleri” açılıp, bunların kent içinde yaygınlaştırılmasını bekliyorlar. Spor salonlarından yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin oluşturulmasını arzu ediyorlar. Keza, bedensel engelliler cambazlık yapmadan kaldırımlarda dolaşmak, trafikte arabaların arasında hayati tehlike atlatmadan sokaklarda yürümek hayalindeler. Kültür sanat merkezlerinden, sinema salonlarından keyifle yararlanma hakkını kullanmayı, bir deniz şehri olan İzmir’de sahili  yaşayabilmeyi umuyorlar..

O yüzden, belediye başkanları kendilerine iletilen bu talepleri akıllarından çıkarmasalar iyi olur..

Belediyecilik vizyonunu ortaya koyarken, engelli hemşehrileri için planladıklarını en kısa zamanda yerine getirmelerinde yarar var. Kendilerinden seçim öncesi verdikleri sözleri tutmaları ve gerekli adımları atmaları bekleniyor. Yani üzerlerinde epey dikkatli göz var, haberleri olsun.."