Spor

Milli eskrimci Fatma Zehra Köse: Hayallerimde hep İstiklal Marşı'nı okutmak vardı

13 Temmuz 2023 11:20

Milli eskrimci Fatma Zehra Köse, sporculuğu döneminde İstiklal Marşı'nı kürsüde okutmanın hayali olduğunu söyledi.

Geçen yıl düzenlenen 2022 Avrupa Şampiyonası'nın ardından spora ara veren Fatma Zehra Köse, Demirören Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Sporculuğu döneminde kendisine her zaman hedefler koyduğunu belirten milli eskrimci, 2014 Yaz Olimpiyatları, Avrupa ve dünya şampiyonasında yaşadıklarını anlattı. Küçük yaşlardan itibaren minikler ve gençler şampiyonasında birçok birincilik elde eden Köse, müzisyen anne ve babasından farklı olarak spor hayatına başladı. Spora başlama serüveni hakkında konuşan Köse, teyzesi sayesinde eskrime başladığını belirterek, şöyle dedi:

"Teyzem de müzisyen. Konservatuvarda okuyordu. Sahne sanatlarında eskrim dersleri alıyordu. Bir gün dersine beni de götürdü. Eskrime o şekilde başladım. Annem ve babam da her zaman sporun ve müziğin hayatımda olsun diye küçüklükten itibaren hep yönlendiriyorlardı. Spora ilk olarak küçük yaşta jimnastik ile başladım. Daha sonra kısa bir süre voleybol ve basketbol oynadım. Sonra ilk flöre branşı ile eskrime başladım. 2 sene sonra da kılıç kategorisine geçtim." 

2014'te gittiği ve Türkiye'nin ilk temsilcisi olduğu 2014 Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılmasından bahseden Köse, "Avrupa'nın ilk beşine girip kota almamız gerekiyordu. Bu da dünya şampiyonasını belirleyecekti. Koreli bir rakibim vardı. 14-8 öndeyken maçı 15-14 kaybettim. 2014 Yaz Olimpiyatları'na katılmak için kota sıralamasında o maçı almam gerektiğini biliyordum. Kahrolmuştum maç sonunda. Çünkü çok öndeyken maçı verdim. Fakat sonrasında, bir ülkenin sporcusunu göndermediğini öğrendim. Böylelikle kota bana kaymış oldu. Onu öğrendiğim anda zaten dünyalar benim olmuştu. Çünkü küçüklüğümden beri hayalimdi. İki senemizi buna harcamıştık. Şampiyonaya katılacağımı öğrendiğimde tarif edilemez duygular hissettim" diye konuştu.

"Maskeyi taktığım ilk anda kendimi şövalye gibi hissetmiştim"

Küçük yaşlardan itibaren kendisine hedefler koyduğundan ve hayallerinden bahseden Köse, şu ifadeleri kullandı:

"İlk eskrime başladığım zaman 5'inci ya da 6'ncı ayda Uluslararası Süper Minikler maçımız oldu. Orada şampiyon oldum. Böyle küçük yaşta şampiyon olmak beni çok motive etti. Maskeyi taktığım ilk anda kendimi şövalye gibi hissetmiştim. Dolaysıyla başarı geldiği zaman da aslında sorumluluğumu erken yaşta fark etmiş oldum ve üstüne gitmek istedim. Yapısal olarak küçük yaştan itibaren de sorumluluk almaya müsaittim. Her zaman hedefler koydum kendime;  2014 Yaz Olimpiyatları, Avrupa şampiyonası ve dünya şampiyonası oldu. Hayal etmenin başarmanın yarısı olduğunu da anladım. Hayallerimde hep İstiklal Marşı'nı okutmak vardı. Gece yatarken maç anlarını hayal ederdim. Sonrasında federasyon bize başantrenör Valery Shturbabin'i getirtti. Biz Valery ile gerçekten çağ atladık. Altın çağı yaşadık. Çünkü dünyada da çok iyi bilinen bir antrenör. Çalışması çok zor birisidir. Ama ben onunla hayat üniversitesi okumuş gibi oldum. Eskrim konusunda bizlere inanılmaz bir ivme kattı. Hem bilgi anlamında hem de eskrim neymiş onu öğrendik. Piste çıktığımızda her bir sayı için savaştık. Valery bize bunları en başında aşıladı."

"Hayatın zorluk olmadan bir anlamı yokmuş"

Türkiye Eskrim Büyükler Şampiyonası'nda ve dünya büyükler şampiyonasında başarıları olan Fatma Zehra Köse, DHA'ya yaptığı açıklamada, sporculuk hayatının kendisine getirileri olduğu kadar götürülerinin de olduğunu söyleyerek, "Sporculuk dönemim boyunca yani ergenlik döneminde 'spor benden bir şeyler götürüyor' gibi düşüncem oluyordu. 'Sosyal hayat yok, arkadaşlarımı göremiyorum' gibi düşüncelerim oluyordu. Fakat şu anda soracak olursanız iyi ki tüm ha…