Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ÇEDES açıklaması: DİB görevlilerinin sınıf içi faaliyetlerde bulunması söz konusu değil

27 Mart 2024 10:48

Kamuoyunda tartışmalara yol açan, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) ve Diyanet İşleri Başkanlığının (DİB) paydaşı olduğu “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)” çerçevesinde yapılan çalışmalara yönelik MEB kaynakları, merak edilenleri cevapladı.

ÇEDES projesi kapsamında okullara imam ve manevi danışman atanmasına veliler ve eğitimciler tepki gösteriyor. 

Türkiye gazetesinden Esma Altın'ın haberine göre, MEB kaynakları konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: 

"Projeye katılım zorunlu olmamakla birlikte, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak veli izin belgesiyle öğrenciler değerler kulübüne katılabiliyor.

Projede kamuoyuna yansıtıldığı gibi DİB görevlilerinin sınıf içi faaliyetlerde bulunması söz konusu değil. Ayrıca DİB tarafından okullara herhangi bir atama yapılmıyor. Değerler kulübü öğretmeni için din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olma zorunluluğu bulunmuyor. Her branştan öğretmen değerler kulübünde yer alabiliyor. Proje çerçevesinde okullarda manevi danışman görevlendirilmesine yönelik herhangi bir şart söz konusu değil.

Okullardaki öğretmenlerin yetersiz olduğu veya devre dışı bırakıldığı gerçeği yansıtmıyor. Okul dışında yapılan etkinliklerde GSB ve DİB görevlisi değerler kulübü öğretmeni ile koordineli etkinlik planı yapıyor. ÇEDES ile huzurevi ve tarihî mekân ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Sportif müsabakalar tertip ediliyor. Böylece sosyal sorumluluklarını bilen, sanata ve spora yönelik ilgi ve yeteneklerini keşfeden, medeniyet değerlerine sahip çıkan, evrensel düşünen, çağı yakalayan, millî, manevi, insani, ahlaki ve kültürel değerleri önemseyen, insan, şehir, kültür ve medeniyet arasındaki ilişkiyi kurabilen bireyler yetiştirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor."

TIKLAYIN - ÇEDES kapsamında okulda “sabır” etkinliği: Mezar maketi başında ölen anneye ağıt sahnelendi!