Gündem

Milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay'ın avukatı: Tahliyesi yasal zorunluluk

01 Haziran 2023 07:11

Gezi tutuklusu Can Atalay, milletvekili seçilmesine karşın tahliye edilmedi. Atalay’ın avukatı Deniz Özen, durumun anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek, "Atalay'ın bir gün dahi vakit kaybetmeksizin cezaevinden tahliyesi hukuken zorunludur" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay’ın Gezi tutuklusu Avukat Can Atalay’ın seçilebilmesi için Hatay ilk sıradan vazgeçtiğini açıklamıştı. Baş, "TİP’te sen ben kavgası olmadığını" söyleyerek, “TİP’in belki de Türkiye’de en güçlü olduğu yer: Hatay. Sevgili Barış yoldaşım dedi ki, ‘Can çıkacak!’ dedi, Can!” demişti.

Milletvekili seçimlerinde TİP'in Hatay’dan aday gösterdiği Atalay milletvekili seçildi. Atalay’ın mazbatası avukatları tarafından teslim alınırken Yargıtay’a tahliye başvurusunda bulunuldu. Ancak tahliyesi hâlâ gerçekleşmedi.

Süreci Cumhuriyet’e değerlendiren Atalay’ın avukatı Deniz Özen, şöyle konuştu:

“Bir milletvekilinin böyle bir durumda tahliyesi bir yasal zorunluluktur. Anayasa'nın 83. maddesi, milletvekilinin Meclis kararı olmaksızın tutuklu tutulmasının mümkün olmadığını söyler. Bu konuda daha önce verilmiş çok sayıda Anayasa Mahkemesi kararı mevcut. Yakın bir tarihte de Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Cumhuriyet Davası ile ilgili verdiği bozma kararı bu anlamda kritiktir. Atalay’ın bir gün dahi vakit kaybetmeksizin cezaevinden tahliyesi hukuken zorunludur.”