Ekonomi

Migros, "Global İklim ve Su Liderleri" listesininin her ikisinden de tam not alan tek gıda perakendecisi oldu

09 Şubat 2024 15:29

Migros dünyanın en itibarlı çevresel raporlama platformu olan Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında gerçekleştirilen İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programının her ikisinden birden en yüksek not olan “A” alarak Global A Listesi'ne girdi. Türkiye'de her iki programdan da “A” alan sadece 5 şirket olurken, Migros tek gıda perakendecisi olarak yer aldı.

 Migros, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında gerçekleştirilen İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarının her ikisinden de en üst seviyeyi temsil eden “A” puanını alan Türkiye’den tek gıda perakendecisi oldu. Migros böylece 5. kez İklim Liderleri, 3. kez Su Liderleri arasında yer aldı. Global A listesinde her iki programdan da “A” alan sadece 5 Türk şirketi bulunuyor.

Karbon ayak izini 1,5 derece senaryosu ile uyumlu şekilde, bilime dayalı hedefler kapsamında 2030 yılına kadar yüzde 42 azaltmayı taahhüt eden Migros, her yıl büyüyen bir şirket olmasına karşın son 3 senede yüzde 12’yi aşan bir azaltıma imza attı. 2050 yılına karbon net sıfır yolunda ilerleyen Migros, yenilenebilir enerji yatırımları ve iş birliklerine ağırlık veriyor. Migros, bu doğrultuda tüm elektrik tüketiminin 1/3’ünü GES yatırımları ile kendi üretme kararı aldı.

Karbon salımını yüzde 90 azaltan ve patenti Migros’a ait sulu soğutma sistemini yaygınlaştırma çalışmalarının yanı sıra düşük karbon salımı etkili soğutucu gaz denemelerini sürdürüyor. Migros, dolaylı etki ile de olsa satıştaki ürünlerin karbon ayak izini tedarikçileriyle birlikte azaltmayı hedefliyor.

Migros’un kendi operasyonlarında sadece hijyen amaçlı kullanılmasına karşın su kullanımını 2030’a kadar yüzde 10 azaltım hedefi bulunuyor.  Su ihtiyacı açısından bölgesine göre doğru ürün üretilirken verimli sulama teknikleri kullanılmasına yönelik olarak çiftçilerde farkındalık sağlanmasını destekleyen Migros, mağazalarında olduğu kadar alım bölgelerinde de çalışmalar yürütüyor.  

 Entegre faaliyet raporu hazırlayan Türkiye’den tek gıda perakendecisi olan Migros, CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programının her ikisinden birden en yüksek not olan A alarak Global A Listesine girdi ve böylece 5. kez İklim Liderleri, 3. kez Su Liderleri arasında yer aldı.