Sağlık

Meyveli sütlerde kutu oyunu: 200 ml'lik kutularda 180 ml süt satıp boşluğu gazla dolduruyorlar!

"Öğrencilerin ürün üzerindeki etiket değerlerine bakmadan aldıkları 180 ml kutu sütler piyasada gerek rekabet koşullarına eksik ürün tüketimine neden olmanın dışında sağlıklarını da tehdit ediyor"

30 Aralık 2023 10:03

Hürriyet yazarı Sefer Levent, genellikle çocukların tükettiği meyveli kakaolu sütlerin paketlerini incelediği yazısında, bazı markaların 200 ml'lik sütlerini 20'şer ml azalttığına ancak paketleri aynı bıraktığına dikkat çekti. 

Levent, arada oluşan 20 ml'lik boşluğun gazla doldurulduğunu ifade ederken, bunun gıda güvenliği açısından riskli olduğunu hatırlattı. 

Levent, yazısında şunları kaydetti:

"Önce yoğurt kaplarıyla oynadınız. Sonrasında sütü, tereyağı, peyniri hallettiniz. Şimdi sıra çocukların içeceklerine mi geldi? Çocukların içtiği 10 markanın meyveli kakaolu sütlerin paketlerine şöyle bir bakın. 10’unun da boyu posu aynı duruyor değil mi? Aynen öyle boyları posları aynı. Peki ya içlerindeki sütler? 5’inin içinde 180 ml süt var. 5’in de ise 200 ml. Eskiden hepsi 200 ml idi. Ancak 5 marka sütleri 20’şer ml azalttı. Peki ya paketler? Onları aynı bıraktılar. Kalan boşluk gaz ile dolduruldu. 200 ml görünümlü 180 ml’lik paketler piyasa sürüldü.

180 ml ambalajlı kutu sütlerin 200 ml ambalajlı sütler ile aynı ambalaj boyutunda satılmasının sadece ekonomik boyutu problemli değil. Ayrıca işin bir de sağlık boyutu var. Araştırdım ve öğrendim ki eksik gramajlı paket sütlerdeki 20 gr’lık fark gaz ile kapatılıyormuş. Umarım bunun gıda güvenliği açısından riskleri dikkate alınır. Öğrencilerin ürün üzerindeki etiket değerlerine bakmadan aldıkları 180 ml kutu sütler piyasada gerek rekabet koşullarına eksik ürün tüketimine neden olmanın dışında sağlıklarını da tehdit ediyor."