Ekonomi

Merkez Bankası'ndan yeni makroihtiyati tedbirler gelebilir

Piyasa uzmanları TL mevduat oranı hedefinin yükselebileceği yorumlarını yaptı

23 Aralık 2022 09:54

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini değiştirmediği toplantının ardından yayımlanan Para Politikası Kurulu (PPK) metnine eklenilen bir cümle, daha fazla makro ihtiyati önlemin gelebileceğine işaret etti.

Ekonomi gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası PPK metnine eklenen fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika setinin liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceği ifadesi ise, bankaları fonlama kanallarında açık piyasa işlemlerine ağırlık vereceği yorumuna neden oldu.

Bir bacağı döviz bazlı olan swap kanalından fonlamanın azalmasının Merkez Bankası rezervlerine olumsuz etki yapacağına işaret eden piyasa uzmanları rezerv güçlendirme ihtiyacının ise yine makro ihtiyati önlemlerle karşılanacağını vurgulandı. Bu ise yine yeni yılla birlikte TL mevduatta yüzde 50 oranında önümüzdeki dönemde yeni bir artırım geleceğine işaret ediyor

Politik-kredi faizi makası cümlesi çıkarıldı

Aralık PPK'sındaki en kritik yenilik ise, önceki aylarda, “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makro ihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir” ifadesinin çıkarılması ve, “Kurul fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir” ifadesinin metne eklenmesi oldu.

Politika faizindeki indirimler ve makro ihtiyati tedbirler sonrasında ticari kredi faizleri sert gerilemişti. Bu nedenle Merkez Bankası artık bu alanı takip etmeyi vurgulamaktan vazgeçerken yeni ifadesiyle de bankaların üzerine yeni yükler getirileceği yorumlarına yol açtı.

Piyasa uzmanlarına göre, bu ifade sonrasında fonlama kanallarının bir bacağı döviz olan swap yerine ağırlıklı olarak açık piyasa işlemlerine kaydırılması ve böylece liralaşma stratejisine uyumlu hale getirilmesi bekleniyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre şu an piyasa ağırlıklı olarak swap kanalından fonlanıyor. Bunun APİ’ye kayması bankaların TL mevduatta kompozisyon kaymasını teşvik edecek bir işlem olarak görülüyor. Ancak Merkez Bankası’nın APİ fonlamasını artırması rezervlere ise negatif bir etki yapacak. IMF tanımlı net uluslararası rezerv swap işlemlerini de içeriyor. Ve bunun yerine APİ’den yapılması rezervleri de olumsuz etkileyebilir.