Gündem
BBC Türkçe

Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün yapacağı toplantı sonrası saat 14:00'te Mart ayı politika faizi kararını açıklayacak. Piyasanın beklentisi faizin sabit tutulacağı yönünde.

21 Mart 2024 04:30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün yapacağı toplantı sonrası saat 14:00'te Mart ayı politika faizi kararını açıklayacak.

Merkez Bankası, geçen ay istifa eden Hafize Gaye Erkan'ın yerine Fatih Karahan’ın getirilmesinin ardından, 8 ay sonra ilk kez faiz artırmamış ve politika faizini yüzde 45'te sabit tutmuştu.

Karahan 8 Şubat'ta Merkez Bankası Başkanı olarak enflasyon raporu sunumu için kamuoyu karşısına çıktığı ilk basın toplantısında, sıkı para politikasına bağlı olduklarını açıklamıştı.

Mart ayı için beklentiler faizin sabit tutulacağı yönünde. Reuters da resmi enflasyon oranının yeniden yüzde 70'lere dayandığı ve Türk Lirası'nın yıl başından bu yana yüzde 9 değer kaybettiği bir dönemde, yeniden faiz artırımı argümanına yer olsa da, piyasanın faizin sabit tutulmasını beklediğini aktardı.

Reuters anketine katılan 22 kurumdan 20'si faizde bir değişiklik beklemediklerini belirtti.

Bloomberg HT anketine katılan 24 kurumun beklentisi de politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde olmuştu. Ankette Mart toplantısı için iki katılımcı 500 baz puan, üç katılımcı da 250 baz puan faiz artışı öngördü.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ise son para politikası değerlendirme notunda, faizin 500 puan artırılması ve verilere bağlı olarak ilave sıkılaşmanın yapılması tavsiyesinde bulundu.

Merkez Bankası, geçen yıl Mayıs ayındaki seçimlerden sonra faiz artırımına başlamıştı. 2023 seçimleri öncesi Türkiye'de politika faizi yüzde 8,50'ydi.

Piyasanın 12 ay sonrası Dolar/TL beklentisi 42,79

TCMB geçen hafta da 2024 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketinin sonuçlarını açıklamıştı.

Buna göre piyasanın 12 ay sonrası için Dolar/TL beklentisi yükselerek 42,79'a çıktı. Piyasanın Şubat anketinde döviz kuru beklentisi 41,15 TL'ydi.

Bazı ekonomistlere göre ekonomideki büyüme "sağlıklı olmadığı" için dövize talep artmaya devam ediyor.

TCMB anketine göre katılımcıların bu yıl sonuna ve 2025 yılına ilişkin büyüme beklentisiyse sabit kaldı. Piyasanın 2024 GSYH büyüme beklentisi yüzde 3,3; 2025 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 3,8.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir