Ekonomi

Merkez Bankası başkanlarının görev süresi seyri düşüşte: Son 4 başkanın ortalama görev süresi 9.5 ay

03 Şubat 2024 11:07

T24 Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınan ya da “görevden affını” isteyen MB başkanlarının yoğunluğu bir kez daha gündem oldu. Erkan’ın istifası öncesinde de AKP'nin 22 yıllık iktidar süresi boyunca Merkez Bankası ve Başkanları defalarca tartışma konusuydu. TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, Merkez Bankası Başkanlarının görev sürelerinin seyrini hazırladığı grafiği "ülkemizin kurumsal gelişim tarihinin bir özeti niteliğinde" diyerek paylaştı. Grafiğe göre, 2018 yılından itibaren Merkez Bankası başkanlarının görevden kalma süre seyirleri giderek düşerken, son 4 başkanın ortalama görev süresi ise 9.5 ay oldu. 

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından "Bu grafiği bu kadar erken güncellemek durumunda kalacağımı tahmin etmemiştim" diyerek şu grafiği paylaştı:

Kara, Merkez Bankası Başkanlarının görev sürelerinin seyrini gösteren grafiği de, "ülkemizin kurumsal gelişim tarihinin bir özeti niteliğinde" ifadeleriyle paylaştı.