Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Enflasyonda baz etkisi dışında da düşüş olacak

Kavcıoğlu, kalıcı fiyat istikrarının sağlanacağını belirtti

08 Aralık 2022 15:53

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda baz etkisi dışında da düşüş olacağını söyledi. Kavcıoğlu, kalıcı fiyat istikrarının  da sağlanacağını kaydetti.

Kavcıoğlu, katıldığı bir zirvede açıklamalar yaptı. Enflasyonla ilgili konuşan Kavcıoğlu, "Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum. Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun baz etkisi dışında da geriye geleceğini öngörüyoruz" dedi.

Enflasyon mesajında kalıcı bir fiyat istikrarının sağlanacağını aktaran Kavcıoğlu, "Bu ay kısmi gerileme oldu, aralık ve ocakta da baz etkisiyle önemli bir gerileme bekliyoruz, öngörüyoruz. Kasım enflasyonuna baktığımızda enerji, ulaşım, temel mal ve hizmetlerde önemli bir düşüşün olduğunu görüyoruz. Gıda da önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu" değerlendirmesini yaptı.

"Makro ihtiyati tedbirler, ihtiyaç halinde uygulanacak" ifadesini kullanan  Kavcıoğlu, makro ihtiyati tedbirlerin uluslararası kuruluşların gündeminde olduğunu ve uygulanan politikalardan sonuç alındığını söyledi. 

"KKM'nin yükü yok"

Kavcıoğlu, asgari ücret artışının enflasyonu, "çok yüksek bazda" etkilemeyeceğini söylerken,  Kur Korumalı Mevduat (KKM) için ise, "Merkez Bankası'na yükü yok" dedi.

Kavcıoğlu, Türkiye'nin cari fazla veren bir ülke konumuna geldiğini söyledi. CDS'lerin önümüzdeki dönemde daha da düşeceğini söyleyen TCMB Başkanı, döviz kurlarındaki dengenin "Piyasaya verilen güvenle" sağlandığını sözlerine ekledi.