Kültür-Sanat

Meksikalı oyuncu ve Disney Coco'nun sesi Ana Ofelia Murguía, 90 yaşında hayatını kaybetti

Oscar ödüllü Pixar animasyon filminde ana karakteri seslendiren Murguía, sinema, sahne ve televizyonda 100'den fazla rolde yer aldı.

02 Ocak 2024 11:40

T24 Kültür-Sanat

Disney ve Pixar filmi Coco'nun ana karakterini seslendiren Meksikalı oyuncu Ana Ofelia Murguía, 90 yaşında hayatını kaybetti. Ölümü, Meksika Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü tarafından sosyal medyada "derin bir üzüntüyle" duyuruldu ve Murguía'nın "sanatsal kariyerinin Meksika'nın sahne sanatları için hayati önem taşıdığı" belirtildi. Enstitü, "Ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diliyor ve üzüntüyle kucaklıyoruz" diye ekledi.

1933 yılında Mexico City'de doğan Murguía, Meksika tatili sırasında ölüler diyarına geçen genç bir çocuğun bir aile sırrını ortaya çıkarmasını konu alan 2017 yapımı filmde yaşlı Mamá Coco'yu seslendirdi. Coco, Murguía'nın filmin sonunda Coco'nun torunu Miguel ile düet yaparak söylediği "Remember Me" şarkısı ile en iyi animasyon filmi ve en iyi orijinal şarkı olmak üzere iki Akademi ödülü kazandı.

Murguía, Oscar ödüllü animasyon filmdeki rolünden önce de Meksika'da iyi tanınıyordu ve yetmiş yıl boyunca sahne, film ve televizyonda 100'den fazla yapımda rol aldı. Meksika Ulusal Tiyatro Sanatları Okulu'nda oyunculuk eğitimi aldı. İlk rolü 1954'te Trial By Fire oyunundaydı ve beyazperdedeki ilk rolü 1964 yapımı Transit filmindeydi.

Meksika'dan ayrıldıktan sonra hayatına yeniden başlayan bir kadın kabare sanatçısını konu alan La Reina de la Noche (Gecenin Kraliçesi) dahil olmak üzere, 1979, 1986 ve 1996 yıllarında Meksika'nın önde gelen oyunculuk ödülleri olan Ariel ödüllerinde en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazandı. 

2011 yılında Murguía, Meksika sinema endüstrisindeki önemli isimlerin takdir edildiği, ömür boyu başarı Altın Ariel ödülünü kazandı. Ülkenin film endüstrisinin 1940'lı ve 1950'li yıllarda çiçek açtığı Meksika sinemasının Altın Çağı'ndan hayatta kalan son yıldızlardan biriydi. Son rolü, Meksikalı pop şarkıcısı hakkında kurgulanmış bir biyografi olan 2018 yapımı José José: El Príncipe de la Canción dizisindeydi.

Nisan ayında, sektöre yaptığı katkılardan dolayı Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden Medalla Cátedra Bergman'ı (Ingmar Bergman başkanlık madalyası) kabul eden Murguía, izleyicilere şunları söyledi: "Oyunculuk benim hayatımın tutkusuydu, hiçbir zaman ödül toplamak için çalışmadım. Şans eseri bulduğum bu kariyeri her zaman sevdim. Mutluyum. Kendimi çok şanslı bir kadın olarak görüyorum."