Dünya

Meksikalı dedektifler, kayıp 43 öğrenciyi ararken kaybolduktan sonra bulundu

13 Mart 2024 14:58

T24 Dış Haberler

Yetkililer, yaklaşık 10 yıl önce kaybolan 43 öğrenciyi arayan iki dedektifin, Meksika'nın Pasifik kıyısındaki Guerrero eyaletinde kendilerinin de kaybolmasından iki gün sonra sağ salim bulunduğunu açıkladı.

Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, bir erkek ve bir kadından oluşan iki federal dedektifin bulunması için arama çalışması başlatıldığını söylemişti. Basına konuşan López Obrador şunları söyledi: "Umarım bu yaşananlar, gençleri bulmamızı istemeyenlerle ilgili değildir."

2014 yılında kaybolan ve yerel yetkililer tarafından kaçırılıp öldürülmek üzere bir uyuşturucu çetesine teslim edildiğine inanılan Guerrero'daki kırsal bir öğretmen okulundan 43 öğrencinin davası on yıldır devam ediyor. 

Öğrenciler, Guerrero eyaletinin başkenti Chilpancingo'daki savcılık binasına girerek patlayıcıları infilak ettirdi ve 11 polis devriye aracını yaktı. Savcılık ofisi saldırıda dört çalışanının yaralandığını açıkladı.

Kayıp 43 erkek öğrencinin uyuşturucu çetesi üyeleri tarafından öldürüldüğüne ve yakıldığına inanılıyor. İki dedektif, öğrencilerin kalıntılarının nereye atıldığını bulmak için yıllar süren bir çaba içinde olduklarını söyledi. López Obrador dedektiflerin ne zaman ve neden kaybolduğunu açıklamadı. 

Yetkililer, kayıp 43 öğrenciden üçüne ait yanmış kemik parçalarını tespit ettiklerini doğruladı. Çalışmalar büyük ölçüde uyuşturucu kartellerinin aktif olduğu eyaletin kırsal ve izole bölgelerinde gizli ceset atma alanlarının aranmasını içeriyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines bu hafta ABD Senatosu istihbarat komitesi önünde verdiği ifadede "ülkenin bazı bölgelerinin belli açılardan kartellerin kontrolü altında olduğunu" kabul etti.