Gündem

Mehmet Tezkan: Erdoğan sivil ve özgürlükçü anayasadan söz etti; 2010 ve 2017’de ağzımız yandı, aman dikkat! 

13 Eylül 2023 07:34

HalkTV yazarı Mehmet Tezkan, 2010 ve 1017 referandumlarını hatırlatarak, "Ne zaman iktidar mensupları ‘sivil, demokratik özgürlükçü’ anayasa yapmaktan söz etse tüylerim diken diken oluyor… Kalbim sıkışıyor… Afakanlar basıyor..." yorumunu yaptı. 

2017'deki anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçildiğini hatırlatan Tezkan, şöyle devam etti:

"Siyasetten ekonomiye, yargıdan özgürlüklere kadar halimiz ortada… Ciddi bir inceleme yaparsanız 12 Eylül darbesiyle gelen baskıcı rejimin çok da uzağında değiliz…

43 yıl önce konserler, festivaller yasaklanıyordu; şimdi de… 43 yıl önce basın baskı altındaydı; şimdi de… 43 yıl önce gazetelere yayın yasağı getiriliyordu; şimdi televizyonlar karartılıyor… 43 yıl önce sakıncalı gazeteciler/akademisyenler/yazarlar/çizerler listesi yapılıyordu; şimdi de yapılıyor… 43 önce devlet başkanı hakkında karikatür çizilemiyordu, espri yapılamıyordu, hiciv edilemiyordu; şimdi de yapılamıyor…

Bi fark var. Bunu atlamayalım. 43 yıl önce hakkını arayan, Anayasa’da yazılı olan protesto, gösteri yürüyüş hakkını kullanan dipçik vurularak gözaltına alınıyordu. Şimdi aynı işlem plastik ters kelepçe takılarak yapılıyor.

Erdoğan dün yeni sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı anayasa yapmaktan söz etti. Aman ha… Aman dikkat… 2010’da 2017’de ağzımız yandı aman dikkat! Altından ne çıkacağı belli olmaz!" 

Yazının tamamı için tıklayın.