Politika

Mehmet Tezkan: Anayasa yenilenmeden, tek adam yönetiminden çıkılmadan tencere kaynamaz

"Meclis Başkanı Kurtulmuş partileri dolaşıyor; güya yeni Anayasa için zemin yokluyor. İyi de ne istiyor?"

13 Mayıs 2024 09:58

Halktvcomtr yazarı Mehmet Tezkan, bugünkü köşesinde, AKP iktidarının Anayasa değişikliği talebini ele alarak, bu talebin sebeplerini açıkladı. Tezkan'a göre, hükümet bu taleple seçimdeki ağır yenilginin üzerini örtmeye, gündemi değiştirmeye ve ekonomik krizin sorumluluğunu Anayasa'ya yüklemeye çalışıyor.

Ayrıca, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un yeni Anayasa için zemin yoklamasını, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Danıştay'daki konuşmasını değerlendirerek, muhalefetin Anayasa'yı değiştirmeye yönelik fırsatı değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, "Tek adam rejimi"nin ülkenin ekonomik durumuna zarar verdiğini ve Anayasa değişikliğinin bu sorunları çözebileceğine inandığını paylaştı;

"İktidar Anayasa değişikliği meselesini ortaya attı. Daha doğrusu yeni Anayasa istiyorlar; A’dan Z’ye sil baştan…

Neden şimdi?

Nedeni belli; ağır seçim yenilgisinin üstünü örtmek için. Gündemi değiştirmek için. Ekonomik krizin faturasını Anayasa’ya kesmek için. Bahane üstüne bahane yaratmak için. Beceriksizliklerini perdelemek için.

Meclis Başkanı Kurtulmuş partileri dolaşıyor; güya yeni Anayasa için zemin yokluyor. İyi de ne istiyor?

Kendi de bilmiyor ki!..

Ona görev vermişler okkalı laflar ediyor; ‘Anayasa’yı askeri ruhtan arındıracağız’ diyor başka bir şey demiyor. Sor; hangi madde rahatsız ediyor, hangi madde engel, hangi maddeyi değiştirmek istiyorsunuz de, yanıt veremez.

Dedim ya kendi de bilmiyor!..

Beni birçok madde rahatsız ediyor. Mesela tek kişilik yürütmenin sınırsız yetkiye sahip olması ama sorumluluğu olmaması. Hesap sorulamaması…

Bırakın hesabı soru dahi sorulamaması…"

Yazının tamamını okumak için tıklayın.