Gündem

Mehmet Metiner'den Zaho yorumu: İçimizden birileri Türkiye’nin bu ‘Kürt düşmanlığı’nı tedavüle sokmaya başladı bile

Zaho’da Kürt sivillere yönelik saldırının zamanlamasına dikkat edilmezse oyun içindeki oyunu görmekten uzaklaştırılırız.

22 Temmuz 2022 09:58

Eski AKP Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Tahran’daki  Astana Üçlü Zirvesi ile Irak'ın Dohuk vilayetinin Zaho ilçesinde gerçekleşen 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı değerlendirdi. 

Tahran zirvesinden sadece ABD’nin değil, ABD’nin bölgede desteklediği odakların da rahatsızlık duyduğunu savunan Metiner, “İran’ın Türkiye’nin artan gücünden memnuniyet duymadığı sır değil. Özellikle Suriye’nin kuzeyindeki varlığından duyduğu hoşnutsuzluk da herkesin bildiği bir gerçek.

İran’ın kendi ülkesinde savaşmamak koşuluyla PKK’ya sağladığı destek, PKK’nın da İran gücünden yararlanarak hem nüfuz alanını genişletmesi hem de İran’ın potansiyel tehdit olarak gördüğü hasımlarını etkisizleştirmeye dönük eylemsellikler sergilemesi, Türkiye’nin gerçekte nasıl bir kirli oyunla karşı karşıya olduğunu göstermektedir” görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin Erbil Kürt yönetimiyle geliştirdiği ilişkinin İran’ın bölgedeki politikalarına ters olduğunu yazan Metiner, “Türkiye’nin Erbil hükümeti üzerinden açığa çıkan gücü İran’la beraber İran’ın sahadaki askeri gücü olan Haşdi Şabi’yi ve PKK’yı derinden rahatsız ediyor” dedi.

Türkiye söz konusu olunca ABD ile İran’ın benzer oyun planları içinde buluşabiliyor olmalarına şaşırmamak gerektiğini yazan Metiner şöyle devam etti:

“Zaho’da Kürt sivillere yönelik saldırının zamanlamasına dikkat edilmezse oyun içindeki oyunu görmekten uzaklaştırılırız.

O saldırıdan hemen sonra Türkiye’nin fail olarak gösterilmesi ve bir anda Türkiye’nin “Kürt düşmanı” olarak suçlanması, bu cümleden olarak Irak’taki İran etki alanında bulunan Şii Araplarla PKK üzerinden Kürtleri de Türkiye karşıtı bir pozisyona sokmak isteyen oyunun tezgâhlanması elbette tesadüfle açıklanamaz.

İçimizden birileri de Türkiye’nin bu ‘Kürt düşmanlığı’nı tedavüle sokmaya başladı bile.

Türkiye adına yapılan açıklama, oyun bozmaya yönelik devlet aklının ifadesidir.

Kendi adıma şundan eminim: Bu saldırı asla Türkiye’nin işi değildir. Bu saldırı Türkiye’ye karşı bir saldırıdır."

Yazının tamamını okumak için tıklayın

TIKLAYIN - Çavuşoğlu'ndan Dohuk açıklaması: Sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır

TIKLAYIN - Murat Yetkin: Zaho olayıyla Suriye bir yana, Irak harekâtı da zora düştü