Gündem

Medeni Yıldırım davası: Ateş emrini veren komutanlar hakkında yetkisizlik kararı

Mahkeme'nin Adli Tıp Kurumu'ndan ikinci kez talep ettiği rapor gelmedi

17 Aralık 2019 12:39

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık Mahallesi’nde 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ı “kasten öldürmekten” yargılanan asker Adem Çifti hakkında Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 8’inci duruşması görüldü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Medeni Yıldırım'ın öldürülmesi olayında ateş emri verdiği belirtilen iki karakol komutanı hakkındaki suç duyurusuna 'yetkisizlik' kararı verirken, mahkemenin ikinci kez talep ettiği rapor ise İstanbul Adli tıp Kurumu'ndan (ATK) gelmedi. 

Duruşmaya Yıldırım’ın annesi Fahriye, ağabeyi Mehmet Yıldırım ve avukatları Mehmet Emin Aktar, Raci Bilici ve Zeynep Işık katılırken, sanık Çiftçi ve avukatı katılmadı. Duruşmayı HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve gazeteciler izledi.

Kurumlar rapor hazırlamadı

Duruşmada, İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararı gerekçesi arasında bulunan ve mahkemenin bir önceki celsede hazırlanması yönünde karar aldığı bilirkişi raporunun İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca hazırlanmadığı görüldü. Mahkeme, 16 Mayıs’ta müzakere yazdığı İstanbul ATK ile TÜBİTAK ve TRT’ye, rapor hazırlamaları için iki celse arasında müzakere yazdığı ortaya çıktı. Yazılan müzakereye rağmen hiçbir kurum tarafından bilirkişi raporunun hazırlanmadığı belirtildi.

Soruşturmanın tamamlanmasından sonra avukatların, karakolda ateş emri veren görevli iki karakol komutanı hakkında bulundukları suç duyurusunun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verilerek Lice Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği mahkeme tarafından aktarıldı.

"7 yıldır adalet bekliyorum"

Duruşmada söz alan Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, oğlunun öldürülmesinin üzerinden 7 yıl geçtiğini hatırlatarak, “7 yıldır adalet bekliyorum. Artık bir an önce karar verilmesi, faillerin cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

Yıldırım ailesi avukatı Mehmet Emin Aktar ise İstinaf ilamı doğrultusunda bilirkişi raporunun hazırlanmasını istedi.

Duruşma ertelendi

Mahkeme heyeti, İstanbul ATK, TÜBİTAK ve TRT’ye yazılan müzakereye verilecek cevabın beklenmesine karar vererek, duruşmayı 20 Şubat’a erteledi. (MA)