Gündem

Meclis’te “Merdan Yanardağ” gerilimi: CHP'li Başarır'dan AKP'li Çelebi'ye: Bir gazeteciye iftira atmaktan utanmadın mı?

05 Temmuz 2023 06:34

TBMM Genel Kurulu’nda, TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanması nedeniyle CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile AKP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi arasında tartışma yaşandı.  Başarır, Yanardağ’ın tutuklanmasında rolü olduğunu öne sürdüğü Çelebi’ye, “Sen, rüzgargülü gibi dönüyorsun… Sen, seni savunan bir gazeteciye iftira atmaktan utanmadın mı?" dedi.

Genel Kurul'da dün, Yanardağ’ın tutuklanması nedeniyle CHP'li Başarır ile AKP'li Çelebi arasında tartışma çıktı. Başarır, yerinden söz alarak, Çelebi’nin Yanardağ’ın tutuklanmasında rolü olduğunu ve montaj video ile algı operasyonu yaptığını ileri sürdü.

Çelebi ise Başarır’a, “PKK elebaşını öven rezil bir videoyu paylaşmamdan hareketle -kaldı ki benden önce birçok hesabın paylaştığı ortadadır, burada gözükmektedir- montaj yaptığımı, montaj yalanını piyasaya sürmüşler ve tam bir FETÖ taktiği uygulamışlardır. ‘İftira et, izi kalsın’ mantığı gütmektedirler. PKK elebaşını öven kim varsa biz eleştiririz” karşılığını verdi.

"İftira atmaktan utanmadın mı?"

Başarır da Çelebi’ye Meclis kürsüsünden yanıt verirken, şunları söyledi:

“Öncelikle şunu söylemek isterim ki o videonun montaj olduğunu herkes gördü. İki; kendisi de Ergenekon ve Balyoz sürecinde bir komplo ile tutuklanan bir subaydı. Kuddusi Okkır, Ali Tatar gibi kahraman askerler vardı. O gün onlara yapılan komploya karşı Merdan Yanardağ onların yanındaydı ve onları savunuyordu. Şimdi bu arkadaşımız çıkmış diyor ki, ‘Ben her türlü terörün karşısındayım’. Ben de karşısındayım. Değerli Çelebi; sen, rüzgargülü gibi dönüyorsun. Ben, şimdi sana buradan sormak isterim. Bülent Arınç’ın, Ensarioğlu’nun, Mehmet Metiner’in söylediklerini duymadın mı; partiye, bu sıralara geldin sen? Sen, seni savunan bir gazeteciye iftira atmaktan utanmadın mı?

"Sen sokağa çıkmamalısın"

Adam diyor ki, ‘Ben bir ironi yaptım. Söylediklerim belli’. O videoyu paylaşan sensin, sen paylaştıktan sonra linç başladı. O linçten sonra soruşturma, soruşturmadan sonra tutuklama... Memnun musun? Memnunsun. Çünkü sen, silah arkadaşlarının, Ali Tatar’ın, Kuddusi Okkır’ın kemiklerini sızlatan bir insansın. Sen, onların kemiklerini sızlatan bir insansın. Sen, daha dün bu sıralarda Tank Palet’ten Ergenokon, Balyoz sürecine kadar, FETÖ’ye kadar bu gruba neler söylüyordun? Ama yüzün kızarmadan kalktın, kenardan kenardan kenardan geldin, burada oturdun. Sen utanmalısın. Sen sokağa çıkmamalısın.”

Ne olmuştu?

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Gazete Duvar’a verdiği röportajda, PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili, “Demirtaş geçmişte Kandil ile doğru orantılı ilerliyordu. Abdullah Öcalan’la değil. Öcalan ile Kandil arasında bir fark var. Bu fark Çözüm Süreci’nde çok bariz bir şekilde ortaya çıktı. Öcalan daha samimiydi. Kandil’in ve Selahattin Demirtaş’ın sürecin bitmesinde günahı var. Kandil’e isteyerek veya istemeyerek boyun eğdi. Öcalan’ı ve Çözüm Süreci’ni boşa çıkarmada irade ortaya koyamadı” ifadelerini kullanmıştı.

Ensarioğlu’nun ifadelerini, “AKP’nin yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu” şeklinde yorumlayan Yanardağ, “Ya Galip Ensarioğlu Apo’cu oldu ya da AKP Abdullah Öcalan’la yeni bir çözüm süreci hazırlıyor. Fakat bu çözüm sürecine, Kandil’in, yani PKK’nın dışarıdaki kanadının ve Selahattin Demirtaş’ın karşı çıkabileceği varsayımıyla onun önünü kesmeye çalışıyorlar” demişti.

İfadeleri cımbızlanarak bağlamından koparılan Yanardağ, başta İyi Partili siyasetçiler olmak üzere çok sayıda troll tarafından hedef gösterilmişti.

Servis edilen görüntüleri önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savcısı olduğu FETÖ kumpası Ergenekon’dan yargılanan ve AKP saflarına katılan Mehmet Ali Çelebi de paylaşmıştı.

Hakkında linç kampanyası başlatılan Yanardağ, gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.