Eğitim

MEB 2024-2028 Stratejik Planı’nı yayımladı: Din eğitiminde hedefe ulaşıldı, mesleki eğitimde katılım artırılmalı

"Öğrenciler için söz konusu sosyal etkinliklerin cazibesini artıracak bir yol izlenmeli (ödül, burs vb.) ve öğrencilerin bu faaliyetlere katılımı artırılmalıdır"

31 Ocak 2024 13:38

Asya Tekyaşar/Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı 2024-2028 Stratejik Planı’nda ortaöğretim öğrencilerine yönelik din eğitiminde belirlenen hedefe ulaşıldığı ve değişiklik ihtiyacı bulunmadığı belirtilirken mesleki ve teknik eğitimde öğrencilerin katılımının yetersiz olduğu vurgulandı. Planda katılımın artırılmasıyla ilgili yapılacaklar ile ilgili, “Öğrenciler için söz konusu sosyal etkinliklerin cazibesini artıracak bir yol izlenmeli (ödül, burs vb.) ve öğrencilerin bu faaliyetlere katılımı artırılmalıdır. Mesleki ve teknik eğitim ile sanayi kuruluşlarının yakın iş birliğinden faydalanarak söz konusu sosyal etkinliklere yönelik projeler geliştirilebilir" denildi. 

MEB’in strateji planında ortaöğretim öğrencilerine yönelik dini eğitimde 2023 Performans Programı sonuçlarına göre belirlenen hedeflere ulaşıldığı ve söz konusu hedeflerde değişiklik yapılmayacağı belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçtiğimiz ay TBMM Genel Kurulu'nda “Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 yılı itibarıyla geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bunların içerisinde sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ben o STK'larla protokol imzalamaya devam edeceğim” demişti.

Yusuf Tekin’in bu sözleri söylediğinden yaklaşık bir ay sonra yayımlanan 2024-2028 Stratejik Planı’nda din eğitim konusunda hedefe ulaşıldığının ifade edilmesi ÇEDES gibi projelerin devam edeceğini gösteriyor.

Yusuf Tekin, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik uygulanan MESEM Projesi kapsamında staj yaparken hayatını kaybeden öğrencilerle ilgili ihmallerin olduğu belirten “Kurallar net, ancak olaylar bize uygulamada sorun olduğunu gösteriyor. Bu durumu biz de araştırıyoruz, konu yargıya da intikal etti” sözlerini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından yayımlanan strateji planında, öğrencilerin mesleki eğitimiyle ilgili eksiğin öğrencilerin yeterli sayıda katılım sağlamadığı şeklinde belirtildi ve çözüm olarak hedef şöyle ifade edildi:

“Öğrenciler için söz konusu sosyal etkinliklerin cazibesini artıracak bir yol izlenmeli (ödül, burs vb.) ve öğrencilerin bu faaliyetlere katılımı artırılmalıdır. Mesleki ve teknik eğitim ile sanayi kuruluşlarının yakın iş birliğinden faydalanarak söz konusu sosyal etkinliklere yönelik projeler geliştirilebilir.”