Kültür-Sanat

'Maymun Kraliçe' davası, Banksy'nin yıllardır sakladığı kimliğini ortaya çıkarabilir

İki sanat koleksiyoncusu, Banksy'nin şirketi Pest Control'e karşı yasal süreç başlatma kararı aldı

10 Mart 2024 08:29

T24 Dış Haberler

Dünyanın en ünlü sokak sanatçılarından Banksy kimliğini yıllar boyunca gizli tutmayı başardı, ancak Kraliçe II.Elizabeth'i bir primat olarak resmettiği eseri sebebiyle başlatılan yargı süreci nedeniyle gerçek ismi kamuyla paylaşılabilir. 

İki sanat koleksiyoncusu, "Maymun Kraliçe" isimli eserin orijinalliğini denetlemediği için Banksy'nin şirketi Pest Control'e dava açma kararı aldıklarını belirtti. 3 yıldır cevap almayı denediklerini belirten Nicky Katz ile Ray Howse, sabırlarının tükendiğini ve Pest Control'ün sözleşme ihlali yaptığını belirtti. 

Katz ve Howse, Pest Control'ün internet sitesinde "tablolar, baskılar, heykeller ve başka yaratıcı eserler" için orijinallik kontrolü yaptıklarını söylediğine dikkat çektiler. 

Kendini "kaliteli vandal" olarak tanımlayan Banksy'nin eserleri, müzayedelerde büyük fiyatlara alıcı bulunuyor. 2021'de kendini parçalayan "Sevgi Çöpte" isimli eseri 18.5 milyon Sterlin'e satıldı. Çok sayıda sahte kopyaları bulunan Banksy eserlerinin, bu fiyatlara satılabilmesi için bir şekilde orijnalliğinin kanıtlanması gerekiyor. 

Banksy'nin gerçek kimliği, medya ve kamuoyunda yıllardır tartışılıyor. Massive Attack'tan Robert Del Naja'dan Gorillaz'dan Jamie Hewlett'e birçok kişinin yıllar için Banksy olduğu iddia edildi. 

Katz ve Howse, 'Maymun Kraliçe'yi 2020 yılında ölen bir kişinin eşyalarının satıldığı müzayedede 30 bin Sterlin'e kazandıklarını ancak kendilerine orijinal olduğuna dair bir belge verilmediğini söylediler. 

Dünyada 'Maymun Kraliçe'nin 150 baskısı bulunuyor. Katz ve Howse, ellerindekinin bunlardan biri olup olmadığını öğrenmek istediklerini söyledi. 

'Maymun Kraliçe', orijinalliği kanıtlandığı takdirde 55 bin ila 70 bin sterlin arası bir fiyata satılabilir.