Gündem

‘Marksizm 2024’ toplantıları başlıyor

“Üç gün boyunca bir araya gelerek hem dünyada hem de Türkiye’de yaşananları konuşacak, değiştirmek istediğimiz dünyayı anlamaya çalışacağız. Yapay zekâ tartışmalarından Lenin’in fikirlerine, enflasyonun yıkıcı etkileriyle nasıl mücadele edeceğimizden ırkçılığa, otoriter politikalardan iklim krizine, Filistin’le dayanışmayı nasıl büyüteceğimizden Kürt halkının özgürlük mücadelesine, ondan fazla konuyu farklı ülkelerden katılan sosyalistlerle birlikte tartışacağız…”

22 Mayıs 2024 19:32

T24 Haber Merkezi

“Dünyada ve Türkiye'de gündemin merkezindeki sorunlar, tarihsel ve güncel mücadele deneyimlerin ve devrimci sosyalist geleneğin fikirleri” 24-25-26 Mayıs günlerinde gerçekleştirilecek ‘Marksizm 2024’ toplantılarında ele alınacak.

24 Mayıs Cuma günü Kadıköy'deki İkinci Kat tiyatro sahnesinde başlayacak Marksizm 2024 toplantıları kapsamında gerçekleştirilecek 13 oturuma katılacak konuşmacılar arasında Ömer Madra, Meral Danış Beştaş, Melek Ulagay, Bülent Bilmez, Selim Deringil, Stefo Benlisoy, Yıldız Tar, Hamza Hamouchene, Mustafa Arslantunalı ve Joseph Choonara da yer alıyor.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nin (DSİP) düzenlediği Marksizm 2024 toplantıları için yapılan açıklamada, “Üç gün boyunca bir araya gelerek hem dünyada hem de Türkiye’de yaşananları konuşacak, değiştirmek istediğimiz dünyayı anlamaya çalışacağız. Yapay zekâ tartışmalarından Lenin’in fikirlerine, enflasyonun yıkıcı etkileriyle nasıl mücadele edeceğimizden ırkçılığa, otoriter politikalardan iklim krizine, Filistin’le dayanışmayı nasıl büyüteceğimizden Kürt halkının özgürlük mücadelesine, ondan fazla konuyu farklı ülkelerden katılan sosyalistlerle birlikte tartışacağız” ifadesi kullanıldı.

“Çığırından çıkmış bir dünyayı anlamlandırmak için”

Marksizm 2024 toplantıları için hazırlanan çağrı metni şöyle:

Marksizm 2024, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de dünyayı değiştirmek isteyenler için antikapitalist bir kürsü olarak gerçekleşecek.

Her şeyin alt üst olduğu, katı olan her şeyin buharlaştığı, dünyanın her yerinde sıradan insanların kapitalist sistemin yarattığı sorunlara karşı ayağa kalktığı bir dönemden geçiyoruz.

Kapitalizmin çoklu krizi, büyük felaketler ve cinayetler üretmeye devam ediyor.

Bir yanda tüm dünyayı saran iklim krizi, tarımsal üretimin azalması ve gıda fiyatlarının tırmanışı, açlık ve yoksulluk, yüz binlerce insanı yaşadıkları yerden eden afetler, kuraklık ve bir meta haline getirilen suya erişimin sosyal bir sorun haline gelişi… Diğer yanda silahlanma yarışı ve nükleer tehdit, savaşlar, çatışmalar ve daha büyük savaşların da çıkma olasılığı… Afganistan ve Irak'ın ardından Suriye ve Ukrayna da yerle bir edildi. Şimdi gözlerimizin önünde, Filistin’de bir soykırım yaşanıyor. Emperyalist hegemonya mücadelesi ve vekalet savaşları yüz binlerce insanın hayatına mal oldu. Çok daha fazlası yaralandı, zorla yerinden ettirildi. Ve dünyanın bazı bölgelerinde yeni çatışma olasılıkları da ortaya çıktı.

Kapitalizmi var eden sömürgeciliğin 21. yüzyılda en vahşi biçimde hortladığına tanık oluyor, bunu işgal altındaki Filistin topraklarında görüyoruz. Korsan devlet İsrail, Batı emperyalizmininin desteğiyle Gazze'de soykırım harekâtı başlattı. Kalan küçücük Filistin yerleşimlerini de yutmak, halkı türlü yollarla katletmek istiyor. Ne iyidir ki tüm dünya savaşa ve işgale karşı ayağa kalktı.

Tamamıyla umutsuz bir dünyada da yaşamıyoruz. Sadece baskı, yasak ve devlet şiddeti yok. Barışçıl protestolardan ayaklanmalara kitlesel mücadele dalgaları da var. Aşırı sağcı, ırkçı ve faşist akımların cirit attığı, otoriter yönetimlerin halklara kan kusturduğu bu dünyada umudu işçilerin ve gençlerin bağrında olduğu büyük mücadeleler taşıyor. Atmosferi sera gazlarıyla doldurup kârlarına kâr katan şirketler varsa, karşılarında iklim krizini dert edinmiş, grev yapan, sokağa dökülen milyonlar da var ki bu insanlar ortak geleceğin biricik sigortasıdır.

Türkiye, her ne kadar otoriter yönetim ve aşırı sağcılar tarafından içe kapatılmak istese de, işte bu dünyanın bir parçasıdır. Burada da baskı, yasak, hukuksuzluk var. Fakat karşısında buna isyan edenler de var ve sayıları da azımsanmayacak kadar fazla. Çevre katliamlarına direnen köylüler, sefalet ücretlerine ve sendika düşmanlığına direnen işçiler, eşitlik için ülkeyi sarsan kadınlar, var olma hakları için mücadele eden LGBTİ+lar, özgürlüğü için mücadele eden Kürtler ve adalet isteyen büyük kalabalıklar var.”

Umudun ve mücadelenin seslerini duyuracağı bir platform

DSİP olarak, günümüz kapitalizminin çoklu krizine ve yarattığı devasa sorunlara çözümün antikapitalist bir mücadeleden geçtiğini görüyor ve işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, dışlananların, horlananların kol kola girmesine yardımcı olmak, birleşik bir mücadelenin adımlarını atmaya devam etmek için bu etkinliği oldukça önemli buluyor, ayrı ayrı yürüyen mücadelelerin her birinin haklı olduğunu fakat kazanmak için birleşmelerini öneriyoruz. Bu nedenle, Marksizm 2024 kürsüsünde farklı görüş ve geleneklerden konuşmacıları dinlemeye devam edeceğiz. 

Üç gün boyunca bir araya gelerek hem dünyada hem de Türkiye’de yaşananları konuşacak, değiştirmek istediğimiz dünyayı anlamaya çalışacağız. Yapay zekâ tartışmalarından Lenin’in fikirlerine, enflasyonun yıkıcı etkileriyle nasıl mücadele edeceğimizden ırkçılığa, otoriter politikalardan iklim krizine, Filistin’le dayanışmayı nasıl büyüteceğimizden Kürt halkının özgürlük mücadelesine, ondan fazla konuyu farklı ülkelerden katılan sosyalistlerle birlikte tartışacağız.

PROGRAM: OTURUMLAR, KONUŞMACILAR

24 MAYIS CUMA

13.00-14.30 | Günümüzde Lenin: Kapitalizm, devlet, işçi sınıfı

Konuşmacılar:

Stefo Benlisoy (Yazar)

Maria Styllou (Sosyalist İşçi Partisi- SEK Yunanistan)

Özdeş Özbay (DSİP)

Açılış:

Helin Alp

15.00-16.30 | Aşırı Sağın İki Hedefi: Kadınlar ve LGBTİ+’lar 

Konuşmacılar:

Nesli Uras (LGBTİ+ aktivisti)

Atilla Dirim (DSİP)

Yıldız Tar (Gazeteci, LGBTİ+ aktivisti)

Açılış:

Dila Ak
 

17.00-18.30 | Kapitalizmde İklim Adaleti Mümkün mü?

Konuşmacılar:

Ersin Tek (DSİP)

Hamza Hamouchene (Akademisyen- aktivist)

Tuna Emren (Bilim yazarı)

Açılış:

Irmak Yavlal
 

19.00-20.30 | Günümüzde Lenin: 21. yüzyılda devrimin güncelliği

Konuşmacılar:

Alex Callinicos (Socialist Workers Party- SWP İngiltere) [Çevrimiçi]

Paul le Blanc (Marksist Tarihçi- ABD) [Çevrimiçi]

Açılış:

Canan Şahin

25 MAYIS CUMARTESİ

11.00.12:30 | Yapay Zekâ İşçi Sınıfına Karşı mı?

Konuşmacılar:

Levent Özyıldırım (DSİP)

Mustafa Arslantunalı (Yayıncı)

Açılış:

Tuna Emren
 

13.00-14.30 | Felaketler Çağında Otoriterizm ve Otoriterizme Karşı Mücadele

Konuşmacı:

Joseph Choonara (International Socialism Journal Editörü- İngiltere)

Açılış:

Onur Devrim
 

15.00-16.30 | Enflasyon, Yoksulluk, Sınıf Mücadelesi

Konuşmacılar:

Ebru Gökçe (Eğitim Sen)

Bekir Ersin (SES)

Yılmaz Şengül (TABİB)

Açılış:

Ferhat Bakırcıoğlu
 

17.00-18.30 | Kürt Halkının Özgürlük Mücadelesinin Dinamikleri

Konuşmacılar:

Hakan Tahmaz (Barış Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı)

Meral Danış Beştaş (DEM Parti Milletvekili)

Şenol Karakaş (DSİP)

Açılış:

Merve Diltemiz

19.00-20.30 | Filistin: Mitler ve Gerçekler

Konuşmacılar:

Fatma Akdokur (Filistin’e Özgürlük Platformu)

Joseph Choonara (International Socialism Journal Editörü- İngiltere)

Melek Ulagay (Filistin’e Özgürlük Platformu)

Ömer Madra (Açık Radyo)

Açılış:

Meltem Oral

26 MAYIS PAZAR

13.00-14.30 | Hayali Cemaatler: Irkçılık ve Göçmen Düşmanlığı

Konuşmacılar:

Emel Kurma (İnsan Hakları aktivisti)

Ferhat Kentel (Sosyolog)

İsmail Çapar (İzmir Mülteci Dayanışma Platformu)

Açılış:

Hacer Yeşilçay

15.00-16.30 | Otoriterizm, Faşizm, Aşırı Sağ

Konuşmacılar:

Canan Şahin (Enternasyonal Sosyalizm yazarı)

Mehmet Yaşar Altundağ (Siyaset Bilimci)

Açılış:

Sibel Erduman

17.00-18.30 | Toplumsal Muhalefetin 1915’le İmtihanı

Konuşmacılar:

Bülent Bilmez (Akademisyen, Tarih)

Dila Ak (DSİP)

Selim Deringil (Akademisyen, Tarih)

Açılış:

Nuran Yüce

19:00-20:30 | Antikapitalist Manifesto: Filistin’de Soykırım ve Küresel İntifadanın Önemi

Konuşmacılar:

Berna Tezcan (Eğitim-Sen üyesi)

Can Irmak Özinanır (İhraç Akademisyen)

Dila Ak (DSİP)

Esra Akbalık (Aktivist)

Kadir Bal (Aktivist)

Kadim Fırat (TABİB)

Şenol Karakaş (DSİP)