Gündem

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde "sözlü şiddet iddiaları" incelendi; hastalar 1-2 saat kalması gereken tespit odasında 6 saat tutuluyor

Kamera görüntüleri, defter kayıtlarıyla eşleşmiyor

01 Ocak 2024 12:23

TİHEK, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde hastaların sözlü şiddete maruz kalmasına yönelik iddiaları araştırdı. Hastane kayıtlarında hastaların “1-2 saat" kaldığı tespit odasında 6 saat tutulduğu da ortaya çıktı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK)'in hastaneye yapılan ziyaretini içeren raporunda söz konusu iddiaların varlığının sürdüğü tespit edilirken, hastane kayıtlarında "1-2 saat kaldığı" tespit odasında 6 saat tutulduğuna da yer verildi

"Sözlü şiddet sürüyor"

Birgün'den Deniz Güngör'ün haberine göre; Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ndeki hak ihlallerini inceledi. Hastanede yapılan ziyarete ilişkin raporda, personelin hastalara yönelik sözlü şiddet iddialarına yer verilirken raporda söz konusu iddiaların hâlâ varlığını sürdürdüğü tespit edildi.

Hastaların 1-2 saat kalınması gereken tespit odasında 6 saat tutulabiliyor

Ayrıca tespit uygulamasında kısıtlamanın başlangıç tarihi ile saati ve bitiş tarihi ile saatinin yazılı olmadığına yer verildi. Kısıtlama defterleri kayıtlarında kısıtlamanın “1-2 saat sürdüğü” ifade edilse de yapılan inceleme aksini gösterdi. TİHEK heyetinin gerçekleştirdiği incelemelerde, rastgele seçilen tarihlerle karşılaştırılan kamera kayıtları ile tespit defterinde yer alan kayıtların başlangıç ve bitiş saatlerinin çoğunlukla eşleşmediği ortaya çıktı. Buna göre bazı hastaların 6 saate dek tespitte kaldığı ortaya çıktı.

Kız çocuklarına iğne vurulurken erkek görevliler odada

Aynı zamanda kız çocukları ile yapılan görüşmelerde ise tespit uygulamaları sırasında iğne yapılırken erkek güvenlik görevlilerinin de oda içerisinde bulunduğu öğrenildi. İğne uygulaması sırasında hastaların bazı bölgelerinin açılması ve erkek görevlilerin odada olması nedeniyle rahatsız olduklarına ilişkin ifadeleri raporda yer aldı.

Hastaneye ilişkin TİHEK raporunda yer verilen diğer sorunlar şu şekilde sıralandı:

"-AMATEM, Tutuklu ve Hükümlü Servisi ve Yoğun Gözlem Servisi dışındaki hastaların kendine ait dolap, komodin ve eşyalarının olmadığı tespit edildi.

-Yatak başlıklarının hastaların kendilerine zarar verebilmesine neden olabilecek şekilde tahtadan imal edildiği görüldü.

-Kurumda kapatılan E servisindeki S.A. bir hastanın tek başına tutulduğu ve Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’na TİHEK heyeti tarafından yapılan bilgilendirmesi sonucu başka bir kuruma yerleştirildiği görüldü.

-Hastanenin Türk Standartları Enstitüsü Erişilebilirlik Belgesi’ne sahip olmadığı görüldü.

-Psikiyatrik hastalıklar arasında ayrıştırma yapılmadan hastaların aynı servis içerisinde tedavi edildiği tespit edildi.

-Çocuk hastaların belirli kurallara uymaması durumunda telefonla görüşme ve ziyaret cezası verildiği ortaya çıktı."