Ekonomi

Malezya Başbakanı: Malezya'nın ABD dolarına bağlı kalmaya devam etmesi için bir neden yok

Malezya Başbakanı ve Çin Lideri arasındaki görüşmede Asya Para Fonu'nun konuşulduğu belirtildi

05 Nisan 2023 13:06

Malezya Başbakanı Anwar Ibrahim, ülkenin merkez bankasının halihazırda Çin ile yerel para birimleriyle ticaret yapılması için çalışmalar yürüttüğünü belirterek "Malezya'nın ABD dolarına bağlı kalmaya devam etmesi için bir neden yok" dedi. 

Başbakan Ibrahim, Çin Lideri Şi Cinping ile mart ayının sonunda yaptığı görüşmede Asya Para Fonu'nun kurulması önerisinde bulundu. Konuyla ilgili Meclis toplantısında açıklamalarda bulunan Ibrahim, IMF'ye ve dolara olan bağımlılığın azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

Bloomberg'deki habere göre Asya ülkeleri ve Malezya için "güçlü" dolar bir sorun olmaya devam ediyor. Eylül 2022'deki Bloomberg Dolar Endeksi'nin rekor seviyeye çıkmasının ardından Asya ülkelerinin para birimleri son yılların en düşük seviyesine gerilemişti. 

Yerel para birimleri önerisi 

Ibrahim, Maliye Bakanı olarak görev yaptığı 1990'lu yıllarda Asya Para Fonu'nun kurulmasını düşündüğünü ancak o zaman ABD dolarının gücü nedeniyle destek bulamadığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Ancak şu anda Çin, Japonya ve diğer ülkelerin ekonomilerinin gücü sayesinde, bence, en azından Asya Para Fonu'nu, ikinci olarak ise yerel para birimlerinin kullanılmasını tartışmalıyız."

Başbakan, ülkenin merkez bankasının Çin ile yerel para birimleriyle ticaret yapılması için çalışmalar yürüttüğünü belirterek "Malezya'nın ABD dolarına bağlı kalmaya devam etmesi için bir neden yok" dedi.