Gündem

Gezi Davası’nda bozma kararı sonrası ilk duruşma görüldü: Sanıkların yurt dışına çıkış yasakları kaldırıldı

Ekmekçi ve Yapıcı’nın avukatı Fikret İlkiz,  “Sanıkların tamamı beraat etmeli” dedi

21 Şubat 2024 11:02

T24/ANKARA

Yargıtay’ın TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay ile Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 8 sanıklı Gezi Davası’nda Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verdiği bozma kararı sonrasında ilk duruşma görüldü. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasaklarını kaldırdı.

 Kavala ve Atalay’ın cezaları onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 sanıklı Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onamış, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin ise bozulmasına karar vermişti.

Daire, sanıklar Altınay, Ekmekçi ve Yapıcı’nın eylemlerinin “darbeye teşebbüse yardım” değil “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçu yönünden değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti. Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin verilen karar sonrasında Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasında krize de dönüşen dosyada, bozma kararı sonrası ilk duruşma görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık ve müşteki avukatları katıldı.

 “Ne pahasına olursa olsun mahkûmiyet"

Duruşmada konuşan Ekmekçi ve Yapıcı’nın avukatı Fikret İlkiz, önceki yargılama aşamasında yaşanılanlara değinerek, süreçte hukuku üstün tutan yaklaşım bir yana kanuniliğin dahi gözetilmediği, ne pahasına olursa olsun mahkûmiyete yönelen bir yargı pratiğine tanık olduklarını söyledi. AİHM’nin Kavala hakkındaki kararı sonrasında Kavala’nın mevcut davadan tahliye edilip casusluk suçlamasından tutuklandığı ve AİHM kararının bu şekilde etkisiz hale getirildiğini hatırlatan İlkiz, AYM ile Yargıtay arasında krize dönüşen sürece de değindi.

İlkiz, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği iki ayrı ihlal kararı sonrasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa’yı açık ve ağır şekilde ihlal eden bir pratik uyguladığını belirterek, “Bu pratik her türlü hukuksuzluğu aşan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu, işleyişi ve düzenlenişinin temelini oluşturan kamu hukuku kavram ve uygulamasını tümden ortadan kaldıran vahim bir tabloyu ortaya koymaktadır” dedi.

 “Sanıkların tamamı beraat etmeli”

Müvekkilleri yönünden verilen bozma kararına da değinen İlkiz, “Ülkenin anayasasızlaştırıldığı, yazılı norm uygulamasının ihtimale dönüştürüldüğü bir ortamda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına ilişkin değerlendirmemiz, gezi davasında müvekkillerimiz dahil sanıkların tamamı bakımından cezalandırılmalarını zorunlu kılan tek bir kanıt dahi bulunmadığı, beraatlarına karar verilmesi gerektiği yönündedir” ifadelerini kullandı.

Avukat savunmalarının ardından ara kararını açıklayan Mahkeme, sanıklar Altınay, Ekmekçi ve Yapıcı hakkındaki yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılmasına ve İstanbul Emniyeti’nden sanıkların gezi eylemlerine katıldığına ilişkin görüntü olup olmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.