Gündem

Madımak’ta katledilen Hasret Gültekin’in eşi, Erdoğan’ın sanık Hayrettin Gül’ü affetmesini Danıştay’a taşıdı

17 Ekim 2023 08:46

Madımak Oteli'nde katledilen Hasret Gültekin’in eşi olan Yeter Gültekin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sivas katliamı davası sanıklarından Hayrettin Gül’ün cezasını affedilmesine karşı Danıştay’a dava açtı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli yakılarak 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisinin katledilmesiyle ilgili dava 14 Eylül’de “zaman aşımı” gerekçesiyle düşürüldü. Karardan bir hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas katliamı davası sanıklarından Hayrettin Gül’ün cezasını “sürekli hastalık” gerekçesiyle affetti. Madımak Oteli’nde katledilen halk ozanı Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin, Gül’ün cezasının affedilmesine karşı Danıştay’a dava açtı.

Cumhuriyet’e konuşan Yeter Gültekin, “Yaşlı veya genç yüzlerce düşünce suçlusunun iddianamesi bile yazılmadan onlarca yıl cezaevinde tutuklu kaldığı bir dönemde, yaşları ve kronik ölümcül hastalıkları tutuklu yargılanmaları için gerekçe olamazken Madımak katliamı dosyasında suçu sabit ve belgeli olan, idam cezası kesinleşen, sonra cezası müebbet hapse çevrilen sanıklarının ‘yaşlılık ve sürekli hastalık’ nedeniyle affedilmesi kabul edilemez, savunulamaz. Affetmek ancak gerçek sorumlular yargılandığında ve adalet sağlandığında mümkün olabilir” diyerek sitem etti.

Yeter Gültekin, “Bu özel af evlatları Madımak’ta katledilen annelerin yüreklerine atılan yeni bir ateştir” dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan, af yetkisini ikinci kez Sivas katliamı hükümlüsü için kullandı: Hayrettin Gül'ün ömür boyu hapis cezası kaldırıldı