Gündem

Maden arama faaliyetleri "kamu yararı" olarak tanımlanacak

TMMOB Başkanı, ülkede maden talanı olduğunu dile getirdi

09 Kasım 2023 07:37

2024 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre iktidar maden arama faaliyetlerini "kamu yararı" olarak tanımlamayı planlıyor. Bununla birlikte verilen maden ruhsat sayısının da artırılması düşünülüyor. Halihazırda doğal alanlar maden uğruna yok ediliyorken, yaşam savunucuları yeni planlamalarla birlikte kıyımın artacağını düşünüyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre AKP, maden çalışmalarını “kamu yararı” olarak tanımlamaya hazırlanıyor.

Tarım ve orman alanlarında devam eden maden projelerine karşı yaşam savunucuları seslerini çıkarmaya çalışıyor. Ancak bu planlamaların hayata geçmesi durumunda madencilik faaliyeti gerçekleştirmek kolaylaşacak.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, ülkede büyük bir maden talanı olduğunu söyledi.

"Günü kurtarmaya çalışıyorlar"

Toplum ve çevre sağlığının önemsenmediğini dile getiren Kahraman, "Dünyada örneklerinin de olduğu gibi yoksullaşmış ve üretimi tıkanmış ülkeler madene saldırırlar. Şu anda da bu yaşanıyor. Evdeki halıyı satıp günü kurtarmaya çalışıyorlar. Hoyratça ve zararlarını bile bile bunu yapmak akılcı değil" dedi.

Yapılan bütün değişikliklerin sermayenin önünü açmak için olduğunu belirten Kahraman, "Kendi coğrafyamızı bu yüzden tahrip ediyoruz. Orman yangınları, seller ve müsilaj bir sorun değildir. Bunlar neoliberal politikaların ve kapitalizmin yarattığı sonuçlardır. Her ne kadar ‘benimsenen yanlış politikalar’ desek bile bu dosdoğru politikalardır. Sonuçlarını biliyorlar ancak hemen paraya ulaşmak istiyorlar. Bile bile yapılan politikalar sonunda olan bir şeye kaza diyemeyiz. Bu suçtur. Para nerede ise kıymetli olan odur. Hemen para sağlamayan şeylerin onlar için önemi yok" diye konuştu.