Dünya

Macron, tecavüzle suçlanan Gerard Depardieu'ye sahip çıktı; onur ödülünün geri alınmayacağını söyledi: Fransa'yı gururlandırıyor

Geçtiğimiz hafta Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, aktörün yorumlarının Fransa'yı utandırdığını ve Onur Lejyonu Büyük Şansölyeliği'nin ödülün elinden alınıp alınmayacağına karar vermek üzere bir "disiplin prosedürü" başlatacağını söylemişti

21 Aralık 2023 15:38

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tecavüzle suçlanan Gerard Depardieu'nün, aktörün cinsiyetçi yorumları nedeniyle yeni bir incelemeyle karşı karşıya kalması nedeniyle bir "insan avının" hedefi haline geldiğini söyledi. Depardieu'nun Fransa'nın en prestijli ödül olan Legion of Honour ödülünün geri alınması gündemde. 

France 5 yayın kuruluşuna verdiği demeçte Macron, aktörün devlet ödülünün elinden alınma ihtimali sorulduğunda "Beni asla bir insan avına katılırken görmeyeceksiniz. Bu tür şeylerden nefret ederim" diyen Macron, "Bir rapora dayanarak birisinin Legion of Honour ödülünü elinden alamazsınız" diye de ekledi.

Hükümetin verebileceği en prestijli ödül olan ve Depardieu'nun 1996 yılında aldığı ödülün "ahlaki bir araç olmadığını" söyleyen Macron, aktörün "Fransa'yı gururlandırdığını" ve kendisinin de onun "büyük bir hayranı" olduğunu sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, aktörün yorumlarının Fransa'yı utandırdığını ve Onur Lejyonu Büyük Şansölyeliği'nin ödülün elinden alınıp alınmayacağına karar vermek üzere bir "disiplin prosedürü" başlatacağını söyledi.

Bu ay yayımlanan ve aktörün cinsiyetçi yorumlarda bulunduğu görüntülerin yer aldığı bir televizyon haberi, iddiaları yeniden gündeme taşıdı ve Fransız sinemasında cinsiyetçilik tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Yayıncı France 2, aktörün 2018'de Kuzey Kore'ye yaptığı bir seyahatte, kadın bir tercümanın yanında defalarca açık cinsel yorumlarda bulunduğunu ve ata binen küçük bir kızı cinsel yönden aşağıladığını gösterdi.

Belgeselin yayınlanmasından bu yana ailesi kendisine karşı "eşi benzeri görülmemiş bir komplo" kurulduğunu açıkladı.

200'den fazla filmiyle Fransız sinemasının ikonlarından biri olan Depardieu, 2020 yılında tecavüzle suçlandı. Bir düzineden fazla kadın yaşadıkları taciz ve cinsel saldırıyı anlattı. 

Depardieu, Ekim ayında Le Figaro'da yayınlanan açık mektubunda tecavüz ve cinsel saldırı iddialarını reddetti. Aktör, "Asla ve asla bir kadını taciz etmedim" diye yazdı.

Hafta sonu Belçika'da bir belediye Depardieu'nun fahri vatandaşlık unvanını elinden alırken, Kanada'nın Quebec eyaleti de kadınlara yönelik "skandal" yorumları nedeniyle bu unvanı geri aldı.