Dünya

Macron: Orban'ın AB'yi rehin almasına izin verilmemeli

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Orban'ın mali paketi veto etme nedenleri konusunda kamuoyuna karşı dürüst davranmadığını ve eninde sonunda yola geleceğini söyledi

16 Aralık 2023 14:17

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna'ya yönelik 50 milyar euroluk yardım paketini bloke etmesinin ardından AB'yi "rehin almasına" izin verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Orban'ın mali paketi veto etme nedenleri konusunda kamuoyuna karşı dürüst davranmadığını ve eninde sonunda yola geleceğini söyledi.

AB liderleri Ocak ya da Şubat ayında tekrar bir araya gelerek finansman paketinin tüm üye ülkeler tarafından onaylanmasını sağlamaya çalışacak. 

Macron, "Asıl soru hep birlikte nasıl ilerleyeceğimiz. Benim için önümüzdeki birkaç ay Macaristan ve bizim için belirleyici aylar olacak" dedi. 

Orban: Macaristan için fırsat

AB liderleriyle yaşadığı anlaşmazlıkları kendi seçim çıkarları için kullanmaya çalışan Orban, devlet radyosuna verdiği demeçte, Macaristan'da hukukun üstünlüğüne ilişkin endişeler nedeniyle dondurulan AB bütçesinden Budapeşte'nin fon almasını sağlamak için yardım paketini bloke ettiğini söyledi.

Orban, "Bu, Macaristan'ın hakkı olanı alması gerektiğini açıkça ortaya koyması için büyük bir fırsat. Yarısını ya da dörtte birini değil" dedi.