Dünya

Macron: ABD ne karar verirse versin Ukrayna'yı savunmak için hazır olmalıyız

Macron, "Topraklarımızı etkileyen silah kontrolleri ve güvenlik anlaşmaları Avrupalılar tarafından değil, büyük adamlar tarafından kararlaştırıldı" dedi

31 Ocak 2024 13:29

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'yı savunmak için cesur kararlar alması ve ABD'nin Kiev'den askeri desteğini çekme ya da azaltma kararından önce davranması gerektiğini söyledi. 

İsveç'te bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa topraklarını kapsayan silah kontrol anlaşmaları da dahil olmak üzere Avrupa'nın gelecekteki güvenlik mimarisinin artık sadece ABD ve Rusya tarafından belirlenemeyeceğini ve Avrupa'nın kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olması gerektiğini söyledi.

"Amerika ne karar verirse versin Ukrayna'yı savunmak için harekete geçmeye hazır olmalıyız"

NATO aracılığıyla ABD'nin Moskova ile gelecekteki ilişkileri belirlemede artık tekel olamayacağını savunan Macron, İsveç Savunma Akademisi'nde İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile birlikte ortak toplantıda şunları söyledi: 

"Bu Avrupa için belirleyici ve sınayıcı bir an. Ne pahasına olursa olsun ve Amerika ne karar verirse versin Ukrayna'yı savunmak ve desteklemek için harekete geçmeye hazır olmalıyız"

"Avrupa, Rusya'nın kazanmasını imkansız hale getirmeli"

"Avrupa, Amerika'yı ortağı olarak kabul ettiği için şanslıydı ama aklımızı başımıza almalıyız. Ukrayna, Avrupa kıtasının bir parçasıdır ve Amerika ne karar verirse versin biz Ukrayna'yı ve Ukrayna halkını desteklemek için doğru ve cesur kararlar almalıyız" diyen Macron, Avrupa'nın önümüzdeki yıllarda ne pahasına olursa olsun Rusya'nın kazanmasını imkansız hale getirmesi gerektiğini vurguladı. 

"Topraklarımızı etkileyen silah kontrolleri ve güvenlik anlaşmaları büyük adamlar tarafından kararlaştırıldı"

Rusya'nın kazanması halinde Avrupa'nın işleyen bir güvenlik mimarisinden yoksun kalacağını söyleyen Macron, bundan NATO'nun doğu kanadı, Kafkaslar ve Orta Asya'da sonuçlar doğuracağını savundu. Macron "Kısa ve uzun vadede bir Rus zaferinin bize gerçek maliyeti hepimiz için çok yüksek" dedi. 

Rusya'daki işgalin kısmen Avrupa'nın jeopolitik bir azınlık olması ve stratejik savunma müzakerelerinin sadece ABD ve Rusya tarafından yürütülmesi ve AB'nin büyük ölçüde dışlanması nedeniyle meydana geldiğini söyleyen Macron, "Topraklarımızı etkileyen silah kontrolleri ve güvenlik anlaşmaları Avrupalılar tarafından değil, büyük adamlar tarafından kararlaştırıldı" dedi.

Macron, "Ukrayna ile ilişkimiz sadece Rusya'nın zaferini önlemek için değil, kendi geleceğimize karar vermemiz ve masanın etrafında olmamız içindir çünkü Ukrayna kıtamızın bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.