Dünya

Macron, 2027 seçimlerinde üçüncü kez aday olamıyor: Olası aday Darmanin'den 'Marine Le Pen'i durdurma' çağrısı

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığının anayasal olarak mümkün görünmemesi, Fransa'daki siyasi rekabeti kızıştırdı

26 Ağustos 2023 12:05

T24 Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2027'de yapıcak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde anayasal olarak yeniden aday olamaması, Fransa'daki siyasi rekabeti kızıştırdı. Olası aday İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, aşırı sağcı Marine Le Pen'in bir sonraki seçimde başarılı olabileceğini iddia etti. 

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, kendisini merkez sağın potansiyel adayı olarak konumlandıran Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in 2027'de yapılacak bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanabileceğini söyledi.

Darmanin, dün La Voix du Nord gazetesine verdiği mülakatta "Gerçek şu ki, beş yıl içinde Le Pen'in zaferi oldukça muhtemel" dedi.

Darmanin, "Eğer işçi sınıfı ve orta sınıfın büyük bir kısmının Marine Le Pen'e geçmesine izin verirsek çalışanlar ikinci turda bizi desteklemeyecektir" dedi. Maaşlar, çalışma hayatı, hayat pahalılığı ve ailelere destek gibi toplumsal konuların "çok önemli" olduğunu söyleyen Darmanin, "Marine Le Pen'in 2027'de seçilmesini sağlayacak olan göçle ilgili sorular değil, bu konulardır" iddiasında bulundu. 

Darmanin, işçi sınıfından insanların "okullarda ve sokaklarda otoritenin geri gelmesini, adalet sisteminde ve poliste daha fazla sertlik istediğini hissettiğini" de söyledi.

Bakan Darmanin, bu Pazar günü,"Le Pen'i durdurmanın ve işçi sınıfı ile orta sınıf işçileri geri kazanmanın yolları" üzerine büyük bir siyasi toplantı düzenleyecek. Paris'teki siyasi gözlemciler bunu olası bir cumhurbaşkanlığı adaylığına doğru atılmış bir adım olarak görüyor.

Le Pen'in partisinden milletvekili Philippe Ballard, Fransız Europe 1 radyosuna verdiği demeçte Darmanin'in Macron'un elit kesiminin önemli bir üyesi olduğunu ve insanların "gündelik hayatlarını" sadece Le Pen'in partisinin anladığını söyledi.

Sosyalist Parti'den Olivier Faure ise Darmanin'in "süper zenginleri herkese tercih eden" bir hükümetin parçası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 2017 yılında Cumhurbaşkanı seçildi. 2022'de ikinci kez seçilen Macron, Anayasa'ya göre bir daha cumhurbaşkanlığına aday olamıyor. Ulusal Meclis eski Başkanı Richard Ferrand, Cumhurbaşkanlığı dönem sınırlamaları gibi yürürlükteki düzenlemeleri eleştirerek, bunun "halk egemenliğinin özgürce ifade edilmesine engel teşkil ettiğini" söylemesi tepki çekmişti.

2022 yasama seçimlerinde seçilemeyen Richard Ferrand'ın, Cumhurbaşkanı Macron'un gayri resmi danışmanı olarak hareket ettiği biliniyor.

Ferrand'ın adı son dönemlerde Başbabakan Elisabeth Borne'un yerine geçeceği söylentileriyle gündeme gelmişti.

Darmanin neden konuşuyor?

Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanuel Macron tarafından mağlup edilen Le Pen, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin tek başına en büyük muhalefet partisi olduğu parlamentoda tarihi bir başarıya imza attı. Fransız anayasası, Macron'un üçüncü dönem için aday olmasını engelliyor. 

Macron, 2017 yılında Cumhurbaşkanı seçildi. 2022'de ikinci kez seçilen Macron, Anayasa'ya göre bir daha cumhurbaşkanlığına aday olamıyor.

Darmanin ise kendisini çalışan ailelerin gözde adayı olarak göstermeye çalışıyor. Ancak aday olup olmayacağı henüz açıklanmadı. Akıl hocasının Nicolas Sarkozy olduğu sağcı Les Républicains'den 2017'de ayrılarak Macron'a katılan Darmanin, Macron'a yakın bir isim.

Bütçe bakanı olarak Darmanin, Macron'un başlıca vergi değişikliklerinin uygulanmasına yardımcı oldu. Bir kadının 2009'a kadar uzanan bir davada Darmanin'i tecavüz, cinsel taciz ve güveni kötüye kullanmakla suçlamasının ardından 2020'de İçişleri Bakanı olarak atanması feministler tarafından sokaklarda protesto edildi. Darmanin tüm suçlamaları reddetti. Paris'teki bir temyiz mahkemesi bu yıl hakimlerin davayı reddetmesini onayladı.

Darmanin, İçişleri Bakanı olarak güvenlik konusundaki katı tutumu nedeniyle sol kesim tarafından düzenli olarak eleştiriliyor. 2013 yılında Fransa'da eşcinsel evliliğin yasallaşmasına karşı çıkmış ancak bu yıl "Yanılmışım" demişti.