Politika

Leyla Zana, "İlk defa duyuyorsunuz" dedi: Sorunu Erdoğan ve Öcalan'sız çözmek isteyenler oldu

"Dünya kadar risk göğüsleyeceksiniz ve kimileri sizleri bu işin dışında bırakarak yol almak isteyecekler. Kabul eder miydiniz?"

21 Ocak 2024 09:05

Dört dönem milletvekilliği yapan Leyla Zana, 2013'teki "Çözüm Süreci"nde görüşmelerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve PKK lideri Abdullah Öcalan olmadan yürütülmesini isteyenler olduğunu belirtti.

Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay'a konuşan Zana, "Sorunu Öcalan’sız ve Erdoğan’sız çözmek isteyenler, bu işi kendi aramızda çözeriz diyenler oldu. Dünya kadar risk göğüsleyeceksiniz ve kimileri sizleri bu işin dışında bırakarak yol almak isteyecekler. Kabul eder miydiniz? Zor" dedi. 

Bazı AKP'lilerin o dönem kendisine “Biliyor musunuz sizinkiler Öcalan’ı dışlamak için bu süreci bozdular” dediğini aktaran Zana, bu kişilere "Siz de Erdoğan'sız bu işi götürmek istediğiniz için süreç bozuldu" yanıtını verdiğini belirtti. Eski milletvekili, "Bunu ilk defa duyuyorsunuz değil mi? Bunu bazılarının yüzüne vurduğum için bu rahatlıkla söylüyorum" dedi. 

Zana, bu karşılığı verdiğinde karşısındakilerin yanıt veremediğini ifade etti. 

7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP'nin ilk defa TBMM'deki çoğunluğunu kaybettiğini hatırlatarak, o günlerde "Çözüm Süreci"nin hala sürdüğüne dikkat çekti. Zana, "İddia ediyorum ki, tekrar seçime gitmeyi engelleyecek bir formül yaratılabilseydi, Türkiye'deki vicdanlı, duyarlı kamuoyu, demokratik güçler, Kürtlerin bir kısmı ve Erdoğan, güvenlikçi zihniyete karşı durabilselerdi süreç farklı gelişebilirdi" diye konuştu. 

"Erdoğan artık süreci dondurucudan çıkarmalı" 

Zana, Erdoğan'ın “süreci dondurucuya kaldırdım” sözlerine atıfta bulunarak, "Artık miadı geçmek üzere, bence dondurucudan çıkarıp bu işi esastan ele almak gerekiyor. Zaman kaybetmeden..." dedi. 

AKP iktidarının mevcut olarak böyle bir çabası olmadığının görüldüğünü belirten Zana, "Artık zamanı ötelemeye, ertelemeye tahammül kalmadı, anlatabiliyor muyum?" diye konuştu.