Dünya

Kuzey Kore, Güney Kore Cumhurbaşkanı yardımcısının e-postalarını hackledi

14 Şubat 2024 10:05

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore'nin Güney Kore Devlet Başkanı'nın bir yardımcısının kişisel e-postalarını hacklediği, Devlet Başkanı'nın ofisi tarafından doğrulandı.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, söz konusu personelin resmi işler için kişisel bir e-posta hesabı kullanmasının ardından hacklendiği belirtildi. Yerel bir gazetenin, üst düzey bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberinde, bilgisayar korsanlarının Yoon'un gezi programına eriştiğini belirtti. Kukmin Ilbo gazetesi, Başkan tarafından gönderilen mesajların da ele geçirildiğini söyledi. 

Kuzey'in ilk kez Güney Kore Devlet Başkanı'nın ekibinden bir üyeyi başarılı bir şekilde hacklediği iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı ofisi ise yaptığı açıklamada güvenlik sisteminin hacklenmediğini vurguladı.

BBC'ye yapılan açıklamada, "İhlal, iş amacıyla ticari bir e-posta kullanan bireysel bir yönetici tarafından güvenlik düzenlemelerinin dikkatsizce ihlal edilmesinden kaynaklanmıştır" denildi.

Kuzey Kore'nin ayrıca, gelişmiş silah teknolojisinin ayrıntıları da dahil olmak üzere devlet sırlarını çalmak amacıyla hack eylemleri gerçekleştirdiği iddia edildi. 

İsminin açıklanmaması kaydıyla Kukmin Ilbo'ya konuşan Güney Koreli bir hükümet kaynağı, ihlali öğrendiklerinde "şokun ve dehşetin ötesinde" olduklarını söyledi ve bunun Yoon'un yurtdışındaki güvenliği için sorunlara neden olabileceğini ekledi. 

Başkan Yoon Kasım ayında üç günlük bir devlet ziyareti için Londra'ya gitmiş ve bu ziyaret sırasında Kral Charles ve Kraliçe Camilla'nın yanı sıra Başbakan Rishi Sunak ile de bir araya gelmişti.

Güney Kore hükümeti olayın Başkan'ın gezisi başlamadan önce tespit edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Benzer bir olayın yeniden meydana gelmesini önlemek için ekibi arasında farkındalığı artırmak ve güvenliği güçlendirmek için adımlar atıldığını ekledi.