Dünya

Kuzey Kore'den kurtardığı gençlere cinsel istismarda bulunan Güney Koreli papaz tutuklandı

16 Şubat 2024 10:19

T24 Dış Haberler

Geçmişte yüzlerce Kuzey Koreliyi kaçırdığı için kahraman olarak selamlanan Güney Koreli bir papaz, kaçan gençlere cinsel tacizde bulunmaktan hapse atıldı.

67 yaşındaki Chun Ki-won, Seul'deki yatılı okulunda küçükleri taciz ettiği gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Papaz, yıllarca Kuzey rejiminden kaçanlar için kurtarıcı bir figür olarak görüldü. Eylül ayında Seul'de tutuklandı. Kurduğu okulun yurtlarında kalan sığınmacı gençleri taciz etmekle suçlanan papaz, iddiaları reddetti. 

Seul Merkez Bölge Mahkemesinden Seung-jeong Kim, "Mağdurlar tutarlı ifadeler veriyor ve bu ifadeler, koşullarla ilgili ilk elden deneyim olmadan ifade edilemeyecek içerik içeriyor" dedi.

Hakim, Chun'un suçlarını "mutlak nüfuza sahip olduğu bir konumdan" işlediğini ekledi.

Papaz, küçüklere yönelik altı taciz vakasının beşinde suçlu bulundu; bu çocukların bazıları tek başına, bazıları da Chun'un misyonunun rehberliğinde aileleriyle birlikte kaçmıştı.

Chun, 2002 yılında bir kaçış görevi sırasında Çin'de yedi ay tutuklu kaldıktan sonra manşetlere çıktı. Kuzey Koreli sığınmacıların çocukları için alternatif bir okul kurulmasını da içeren çalışması, BBC, CNN, The New York Times ve National Geographic dahil olmak üzere belgesellere ve haber makalelerine konu oldu.