Dünya

Kuzey İrlanda hükûmeti, iki yıllık boykotun ardından yeniden toplanıyor

Meclis üyeleri, Meclis Başkanı seçecek ve Kuzey İrlanda'yı "otomatik pilotta" yönetilmeye terk eden çıkmazı sona erdirecek

03 Şubat 2024 13:12

T24 Dış Haberler

Kuzey İrlanda'da hükûmet, iki yıllık boykotun ardından bugün yeniden toplanacak. Sinn Fein'den Michelle O'Neill ilk milliyetçi başbakan olarak tarihe geçecek. 

Meclis üyeleri, Meclis Başkanı seçecek ve Kuzey İrlanda'yı "otomatik pilotta" yönetilmeye terk eden çıkmazı sona erdirecek. 

Demokratik Birlikçi Parti (DUP), bölgenin Birleşik Krallık'taki yerini zayıflattığını söylediği Brexit sonrası ticaret düzenlemelerini protesto etmek için 3 Şubat 2022'de Stormont'u terk etmişti. Parti, lideri Jeffrey Donaldson'ın Birleşik Krallık hükûmetinden İrlanda Denizi sınırını yumuşatan bir taviz koparmasının ardından bu hafta boykotu sona erdirmeyi kabul etti.

Sinn Féin, DUP, İttifak ve Ulster Birlikçi partisi, topluluklar arası oylama ile karar verilen adalet bakanlığı hariç olmak üzere, parti güçlerine dayalı D'Hondt mekanizmasını kullanarak bakanlık pozisyonlarını paylaşacak. Sosyal Demokrat Parti ve İşçi Partisi yürütmenin muhalefetini oluşturacak. 

Yönetim, mali kriz, çökmekte olan kamu hizmetleri ve demokrasiye olan inancın azalması gibi ürkütücü bir sorunlar listesiyle karşı karşıya.

Stormont, 1998 Hayırlı Cuma anlaşması kapsamında kurulan kurumların yeniden canlandırılması koşuluyla Britanya hükûmetinin sağladığı ve çok sayıda grev düzenleyen kamu sektörü çalışanlarının ücret artışlarını da içeren 3.3 milyar sterlinlik bir paketi serbest bırakacak.

İrlanda Denizi üzerinden ticareti kolaylaştıracak yeni kurallar Çarşamba günü hükûmet tarafından açıklandı. Önlemler, Britanya'dan gelen ve Kuzey İrlanda'da kalacak olan mallar üzerindeki rutin kontrolleri kaldırıyor ve bunların yerine Birleşik Krallık içinde kalan mallar için bir "Britanya iç pazar sistemi" getiriyor.