Politika

Kürşad Zorlu: İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Kur'an yakma eylemlerine karşı tedbirler alınmasını önerdi

30 Temmuz 2023 22:48

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, yarın yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, İsveç ve Danimarka’daki Kur’an yakma eylemlerine karşı net tavır alınmasını önerdi. Zorlu, “İİT zirvesinde, kınama kararı dışında, bu tür eylemlere katılanların 57 üye ülkeye girişlerinin yasaklanması gibi somut tedbirlerde birleşilmelidir” dedi.

Kürşad Zorlu, İsveç ve Danimarka’daki Kur’an yakma eylemleri ile yarın yapılacak İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İsveç’in ardından Danimarka’da da gerçekleşen Kuran-ı Kerim’e yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bu girişimlerin bir nefret suçu olduğu açıkken 31 Temmuz’da (yarın) yapılacak İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bu konuda ortak ve net bir karar alınması gerekmektedir.

Bugüne kadar en ciddi adım, partimizin İsveç temsilciliğinin Stockholm savcılığına başvurusu üzerine söz konusu eylemlerin bir süre durdurulması olmuştur. Zira ardından yüksek mahkeme devreye girerek savcılığın kararını kaldırmış, böylece sorun devam etmiştir. Hal böyleyken Türkiye’nin gerek NATO’da gerekse İİT içerisindeki özgün konumu, İsveç’in ve diğer muhataplarımızın üzerine düşen gereklilikleri yerine getirmesi bakımından ciddi bir hak ve sorumluluk ortaya çıkarmaktadır.

Buradan hareketle yarın yapılacak İİT zirvesinde, kınama kararı dışında, bu tür eylemlere katılanların 57 üye ülkeye girişlerinin yasaklanması gibi somut tedbirlerde birleşilmelidir. Türk Milleti adına meselenin takipçisi olacağımızı kamuoyumuza arz ederiz.”