Ekonomi

Küresel pirinç piyasası son 20 yılın en büyük arz açığı ile karşı karşıya

Pirinç üretimindeki açığın 8,7 milyon tona ulaşacağı öngörülüyor

19 Nisan 2023 14:35

2023 yılında küresel pirinç piyasasının son 20 yılın en büyük arz açığı ile karşı karşıya olduğu raporlaştırıldı.

Fitch Solutions raporuna göre pirinç üreticisi Çin ve Pakistan gibi ülkelerdeki kötü hava koşullarının yanı sıra Ukrayna'da devam eden savaş, pirinç arzının kısıtlanmasına neden oluyor.

Raporda, Avrupa'dan ABD'ye ve Çin'e kadar birçok bölgede pirinç üretiminde sıkıntılar olduğu vurgulandı. Dünyadaki pirinç üretiminin yüzde 90'ını tüketen Asya-Pasifik bölgesi başta olmak üzere pirince erişebilen 3,5 milyar insanın artan fiyatlardan etkilendiğine dikkat çekildi.

8,7 milyon ton açık

Pirinç fiyatlarının 2024'e kadar yüksek seviyelerde kalmasını bekleyen Fitch Solutions, yıl başından bu yana ortalama pirinç fiyatının 17,30 dolar/cwt olduğunu ve 2024'te fiyatın ancak 14,50 dolar/cwt seviyesine gerileyeceğini öngördü.

Rapora göre küresel pirinç arzında bu yıl 8,7 milyon ton açık oluşması bekleniyor. Fitch uzmanları, arz açığının 18,6 milyon tona ulaştığı 2003-2004 döneminden sonra en yüksek seviyeye çıkacağını tahmin ediyor. 

Çin, Pakistan ve Ukrayna

Raporda, dünyanın en büyük pirinç üreticisi Çin'deki tarım arazilerinin şiddetli yaz muson yağmurları ve sellerden etkilendiğine dikkat çekildi.

Ayrıca küresel pirinç ticaretinin yüzde 7,6'sını gerçekleştiren Pakistan'ın üretiminin sel nedeniyle yıllık bazda yüzde 31 azaldığı hatırlatıldı. 

Üretimdeki sıkıntıların üçüncü büyük nedeni ise önemli bir pirinç üreticisi olan Ukrayna'nın Rusya tarafından işgale uğraması gösteriliyor. 

Arz fazlası için 2025 tahmini

Fitch, 2024-2025 döneminde pirinç üretiminin yeniden arz fazlası verebileceğini tahmin ediyor.