Sağlık

"Küresel ısınma astımı tetikliyor"

30 Haziran 2023 09:48

Küresel ısınma nedeniyle sıcaklık ortalamasındaki artışa dikkat çeken uzmanlar, sıcak havanın solunmasına bağlı olarak astım ataklarında da artışlar yaşandığını açıkladı.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, “Her ilaç ya da besin sizin için uygun olmayabilir. Bazılarımızı arı ve böcek sokmaları diğer insanlardan daha farklı şekilde etkileyebilir. Anafilaksi yani alerjik şok geçirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin alerjik hastalıklar üzerindeki etkisini anlatan Doç. Dr. Zeynep Çelebi de, alerjik hastalıkların gelişmesinde çevresel faktörlerin çok etkili olduğunu belirtti. Küresel ısınmayla birlikte sıcak hava solunmaya başlandığının altını çizen Çelebi, şunları söyledi:

“Bu da alt ve üst solunum yollarında hücresel bir takım hasarlara yol açıyor. Mukus salgısında değişiklikler yapabiliyor, hava yolunda daralmalara neden olabiliyor. Bu da astım hastalarında alevlenme olmasına neden oluyor. Küresel ısınma ile polen mevsimi de uzuyor.”