Gündem

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy açıkladı: Ayasofya'nın girişleri ayrıldı

19 Ocak 2024 23:38

Ayasofya'da, girişte yoğunluğun azaltılması amacıyla UNESCO'nun tavsiyesiyle Ziyaretçi Yönetim Planı'na geçtiklerini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, bu planlama gereği de ibadet için gelenler ile turistik amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini ayırdıklarını anlattı

TV100'de yayınlanan "Candaş Tolga Işık'la Az Önce Konuştum" programının konuğu olan Bakan Ersoy, müzeyken camiye dönüştürülen Ayasofya'nın, turizm verileri, arkeolojik kazılar ve tarihi eser kaçakçılığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Ayasofya'da çok geniş kapsamlı bir restorasyon süreci başlattıklarını ve bunun için bir bilim kurulu oluşturduklarını belirten Ersoy, sürece dair bilgiler verdi.

Olası İstanbul depremine Ayasofya'yı hazır hale getirmenin en öncelikli konu olduğuna işaret eden Ersoy, restorasyon çalışmalarının hem ibadete hem de ziyarete açık olması planlamasıyla yapıldığını söyledi.

Bakan Ersoy, çalışmalar kapsamında ilk olarak 2. Beyazıt minaresinin kontrollü bir şekilde sökülüp, yeniden yerine takılacağını aktararak, "Bu söküm işlemleri yapılırken kubbedeki kurşun örtü kaldırılacak. Kubbenin altındaki çatlaklar ve diğer sızıntı olan noktalar onarılacak. Sonra yeniden kubbe özgün malzeme ile yapılıp, monte edilecek. Tabii restorasyon bununla bitmiyor, kademe kademe birçok noktasında devam edecek. Bu yıl sonuna kadar yapmayı planladığımız çalışmalar bunlar." dedi.