Ekonomi

Kulis: Erdoğan’ın Erkan’ı görevden alma kararında yeni ifşaatın gelme kaygısı etkili oldu

08 Şubat 2024 09:34

10 Haber yazarı Barış Soydan, Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasına ilişkin kulislerde konuşulanları yazdı. Soydan, kulislere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Erkan’ı görevden alma kararında, banka içinden yeni ifşaatın gelme kaygısının olduğunu söyledi. 

Erdoğan'ın Hafize Gaye Erkan’la ilgili iddialardan ve kamuoyundaki tartışmadan rahatsız olduğunu aktaran Soydan, yazısında şunları söyledi:

"İki ihtimal vardı: Bir, iddialar doğruysa ve bunlar zamanında görülüp müdahale edilmediyse bu bir yönetim hatasıydı. İki, iddialar yanlışsa ve bu kampanya yine de engellenemediyse aynı şekilde ortada yönetim sorunu vardı.

Sonuçta en azından iddiaların derinleşmesinin ve tartışmaların büyümesinin önüne geçmek için bizzat devreye girdi ve Erkan’a sahip çıkan açıklamayı yaptı. Özellikle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve bazı yakın isimler seçimden önce bir değişikliğin olumsuz sonuçları olabileceği düşüncesini Erdoğan’la paylaşmıştı. Muhtemelen Erkan’a ciddi bir uyarı verilecek, ailesinin bankayla bağı kesilecek ve yerel seçimlerden sonra durum tekrar değerlendirilecekti. 

Bu plan fazla sürmeden sarsılmaya başladı. İlk olarak, iddiaların devam edebileceği ve banka içinden yeni ifşaatlar (ve hatta kayıtlar) çıkabileceği kaygıları oluşmuştu. Diğer 2 konu ise Hafize Gaye Erkan’ın ABD seyahatini uzatması ve tatminkar açıklama yapmayıp ekonomi yönetimiyle açık iletişimden kaçınması oldu. Bu Erkan’ın ani kararlar alacağı ve/veya zamansız biçimde görevden ayrılacağı endişesi doğurdu. Bunun üzerine Merkez Bankası’nda başkan değişimi seçimin bitmesi beklenmeden gündeme alındı."