Gündem

Kulis: Erdoğan’ın “değişmesi isabetli olur” dediği “50+1” çıkışı AKP'yi ikiye böldü

23 Kasım 2023 07:23

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “değişmesi isabetli olur” dediği “50+1” çıkışı parti içinde bölünmeye neden oldu. Büyük bir kesim 50+1 sistemini savunurken, “Sistem tartışılır” diyen de var.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “değişime vize vermeyen” konuşması AKP’de de karşılık buldu. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre, AKP’de Bahçeli’nin açıklamalarının masaya yatırıldığı ve iki liderin bugün bir araya gelerek, birlikte değerlendirme yapacakları ileri sürülürken yüzde 50+1 tartışması AKP’yi de “ikiye böldü.”

Partide “Cumhurbaşkanı çoğunluğun oyunu alarak seçilmeli” diyenler ile “Yüzde 50+1 değişirse, sistem tartışmaları gündeme gelir” diyenler bulunuyor. “Cumhurbaşkanı çoğunluğun oyunu alarak seçilmeli” görüşünü benimseyen bazı AKP’liler, “Erdoğan ile aynı tezi savunuyor.”

Bazı partililer, “oy oranları daha az olan partiler, oy oranları daha fazla olan partilere adeta ‘Biz olmazsak, kazanamazsınız’ ya da ‘Bize ihtiyacınız var’ demeye başladı” derken; önemli bir kesim ise yüzde 50+1’i “demokrasinin temeli” olarak görüyor. Ayrıca partide “AKP’nin yeni ve sivil bir anayasa için MHP’nin de desteğine ihtiyaç bulunduğu” ifade ediliyor.

TIKLAYIN - Bahçeli’den Erdoğan’ın “50+1” çıkışına: Dün ne demişsek bugün de aynı çizgideyiz ancak…