Dünya

"Kule 22" saldırısının ardından Cumhuriyetçiler'den Biden'a "İran'ı vur" baskısı: Demokratlar temkinli, uzmanlardan "savaş" uyarısı

Başkan Biden, ABD'nin saldırıya karşılık vereceğini söylese de Cumhuriyetçiler, Biden'ı Amerikan güçlerini kolay hedef haline getirmekle suçluyor ve ABD'nin İran'ı vurması gerektiğini söylüyorlar

29 Ocak 2024 09:54

T24 Dış Haberler

Ürdün-Suriye sınırında üç ABD askerinin öldüğü insansız hava aracı saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden, İran'a karşı doğrudan bir hamle yapması konusunda siyasi baskı altında. Uzmanlar, Biden'ın İran dışındaki ya da içindeki İran güçlerini hedef almak ya da yalnızca İran destekli militanlara misilleme saldırısı yapmak gibi seçenekleri olduğunu söylüyor. 

Reuters'ın haberine göre; Ürdün'ün Suriye ile kuzeydoğu sınırı yakınlarındaki "Kule 22" üssü, Biden'a Tahran'la doğrudan bir savaşa girmeden de olsa misilleme yapması için bir alan sağladı. 

TIKLAYIN - Suriye-Ürdün sınırındaki İHA saldırısında üç ABD askeri öldü, 25 kişi yaralı: ABD "Karşılık vereceğiz" dedi

"Amerikan güçlerini kolay hedef yaptı"

Başkan Biden, ABD'nin saldırıya karşılık vereceğini söylese de Cumhuriyetçiler, Biden'ı Amerikan güçlerini kolay hedef haline getirmekle suçluyor ve ABD'nin İran'ı vurması gerektiğini söylüyorlar. 

Cumhuriyetçi ABD Senatörü Tom Cotton, "Askerlerimizi açık hedef olarak bıraktı. Bu saldırılara verilecek tek yanıt, İran'ın terörist güçlerine karşı hem İran'da hem de Orta Doğu'da yıkıcı bir askeri misilleme olmalıdır" dedi. 

Temsilciler Meclisi'ndeki ABD askeri gözetim komitesine başkanlık eden Cumhuriyetçi Temsilci Mike Rogers da Tahran'a karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Rogers, "Başkan Biden'ın nihayet terörist İran rejimini ve onların aşırılık yanlısı vekillerini gerçekleştirdikleri saldırılardan sorumlu tutmasının zamanı çoktan geldi de geçiyor bile" dedi.

Bu yılki başkanlık seçimlerinde Biden ile karşı karşıya gelmeyi uman eski Başkan Donald Trump ise saldırıyı "Joe Biden'ın zayıflığının ve teslimiyetinin bir sonucu" olarak nitelendirdi.

TIKLAYIN - Trump, İHA saldırısından Biden'ı sorumlu tuttu: Güçsüzlüğü ve teslimiyetinin korkunç sonucu, ben başkan olsaydım gerçekleşmezdi

"Kendi şartlarımız çerçevesinde stratejik yanıt vermeliyiz"

Biden yönetimi ise dünyanın dört bir yanındaki ABD askerlerini korumak için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

TIKLAYIN - İHA saldırısından "İran destekli milisler sorumlu" diyen Pentagon'dan misilleme mesajı: Karşılık vereceğiz

Demokrat Temsilci Barbara Lee, Biden'ın İsrail-Hamas savaşını Gazze ile sınırlı tutma stratejisinin başarısız olduğu yönündeki endişesini açıkça dile getirdi ve "Şu anda gördüğümüz gibi, kontrolden çıkmaya başladı. Bölgesel bir savaş olarak ortaya çıkmaya başlıyor ve ne yazık ki ABD ve askerlerimiz zarar görüyor" dedi. 

Irak'ta deniz piyadesi olarak dört kez görev yapmış olan Demokrat Temsilci Seth Moulton, Cumhuriyetçilerin savaş çağrılarına karşı çıkarak "Caydırıcılık zordur; savaş daha da kötüdür" dedi. Moulton, "İran'la savaş çağrısı yapan korkak şahinlere sesleniyorum, düşmanın ekmeğine yağ sürüyorsunuz. Oğullarınızı ve kızlarınızı savaşa gönderdiğinizi görmek istiyorum. Kendi şartlarımız ve zaman çizelgemiz çerçevesinde etkili ve stratejik bir yanıt vermeliyiz" dedi. 

Uzmanlardan "Doğrudan İran'a saldırmak Orta Doğu'yu savaşa sürükler" uyarısı

Uzmanlar, İran içindeki İran güçlerine yönelik herhangi bir saldırının Tahran'ı güçlü bir karşılık vermeye zorlayabileceği ve durumu ABD'yi büyük bir Orta Doğu savaşına sürükleyebilecek şekilde tırmandırabileceği konusunda uyarıyor.

Center for a New American Security'de Orta Doğu güvenlik programı direktörü olan Jonathan Lord, İran'ı doğrudan vurmanın Tahran için rejimin bekası konusunda soru işaretleri yaratacağını söyledi.
Lord, "Açıkça bir şeyler yaptığınızda İranlılar için büyük bir tırmanış anlamına gelirsiniz" dedi.

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nden Charles Lister, İran'a verilecek olası bir yanıtın Irak ya da Suriye'deki İran destekli gruplardan önemli bir hedefin ya da yüksek değerli bir militanın peşine düşmek olacağını söyledi.