Dünya

Küba, Rusya adına savaşmak için Kübalıları Ukrayna'ya gönderen bir insan kaçakçılığı çetesini açığa çıkardı

05 Eylül 2023 14:48

T24 Dış Haberler

Küba Dışişleri Bakanlığı, Kübalıları Ukrayna savaşında Rusya adına savaşmak üzere savaş bölgesine götürmeyi amaçlayan bir insan kaçakçılığı çetesini ortaya çıkardığını açıkladı. Bakanlık, bölgeye gönderilen kişilerin bir kısmının Rusya'da yaşayan Kübalılar olduğunu, bir kısmının ise Küba'da ikamet ettiğini duyurdu. 

Küba, Rusya'nın yakın bir müttefiki olmakla birlikte, açıklamasında "Ukrayna'daki çatışmanın bir parçası olmadığını" vurguladı. Rusya'dan ise henüz bir yanıt gelmedi.

Ryazan Gazette adlı bir Rus gazetesi, Putin'in Rusya adına Ukrayna'da savaşan güçlerin arttırılması çağrısı sonrası Rusya'da yaşayan Kübalıların Rus vatandaşlığı alma sözü karşılığında Ukrayna'da savaşan Rus muharip güçlerine katıldıklarını bildirdi.

Küba Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının Ryazan Gazette'de yer alan haberlerle bağlantılı olup olmadığı net olmamakla birlikte, açıklamada, "Küba'nın paralı asker kullanımına karşı kesin ve net bir tarihi pozisyonu olduğu" belirtildi. Ayrıca "Küba vatandaşlarını herhangi bir ülkede silah altına almak amacıyla insan kaçakçılığı yapanlara karşı kararlı bir şekilde hareket edeceğiz" denildi. 

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez, açıklamayı X platformunda yayımlayarak ve Küba'nın vatandaşlarını askere alma girişimlerine karşı "yasaların gücünü" kullandığını ekledi.

Açıklama, iki ülkenin daha sıkı ticari bağlar kurduğu son dönem Küba-Rusya ilişkilerinde nadir görülen bir uyumsuzluğa işaret ediyor. Sadece iki ay kadar önce Küba ve Rusya Savunma Bakanları Moskova'da görüşmelerde bulunmuş, Rusya Dışişleri Bakanı da nisanda Rusya'nın Latin Amerika'daki müttefiklerine yönelik bir tur kapsamında Küba'ya gitmişti.